Britanski ministar obrane: Legitimno je da Ukrajina koristi naše oružje za mete na teritoriju Rusije

Prihvatljivo je da ukrajinske snage koriste zapadno oružje za napade na vojne ciljeve na ruskom tlu, rekao je britanski ministar obrane James Heappey. Tvrdi da su prekidi opskrbnih linija neprijatelja “potpuno legitiman” dio rata.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je NATO za sudjelovanje u posrednom ratovanju (proxy ratovanju) protiv Rusije. Osim toga, kazao je da je oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini legitimna meta. S druge strane, London je opet najavio da će Ukrajini poslati manji broj mobilnih protuzračnih sustava. Zapadne zemlje već su donirale stotine milijuna dolara vrijedu vojnu pomoći Ukrajini otkako je Rusija započela svoj napad u veljači. Dužnosnici NATO-a i Europske unije sastaju se u Njemačkoj kako bi razgovarali o daljnjoj vojnoj pomoći.

Rusija je nekoliko puta optužila Ukrajinu za napad na ciljeve unutar njezina teritorija, uključujući i napad na skladište nafte u Belgorodu, ali ukrajinske snage nisu potvrdile takve napade. Zadnja optužba iz Rusije o napadu na stambene objekte u Belgorodskoj oblasti stigla je jutros.

Upitan o takvim napadima na BBC Radio 4, ministar Heappey je rekao: “Pitanje je je li prihvatljivo da Ukrajinci koriste naše oružje protiv legitimnih ruskih vojnih ciljeva? Prvo, Ukrajinci su ti koji donose odluku o ciljanju, a ne ljudi koji proizvode ili izvoze oružje. I drugo, potpuno je legitimno napadati ciljeve duboko u području koje drži vaš protivnik kako biste poremetili njihovu logistiku i linije opskrbe”. Ministar oružanih snaga dodao je da je također “savršeno legitiman dio rata kada ruske snage gađaju ciljeve u zapadnoj Ukrajini kako bi poremetile ukrajinske opskrbne linije sve dok izbjegavaju gađanje civila, što, nažalost, nije bio slučaj”.

Ono što je zanimljivo u izjavama Jamesa Heappeya je transparentnost, misli analitičar James Landale za BBC. Kada je riječ o drugim sukobima, kao što je onaj u Jemenu, britanski ministri obično su stidljivi oko priznavanja korištenja britanskog oružja. S jedne strane, ministar obrane češće govori kao bivši vojnik nego kao političar. No, na drugoj razini, njegove primjedbe odražavaju sve dublju uključenost NATO-a u ovaj sukob. Oružje koje šalju zapadne sile postaje sve veće i moćnije. Jedna je stvar Ukrajini poslati protutenkovske rakete kratkog dometa. Drugo je osigurati im dronove i topništvo koje može napadati izvan granica. Granica između obrane Ukrajine i napada na Rusiju sve je nejasnija, piše analitičar.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je jučer ustvrdio da Zapad “dolijeva ulje na vatru” šaljući Ukrajini oružje i opetovano je upozorio da bi sukob mogao dovesti do trećeg svjetskog rata. No, britanski ministar Heappey je rekao da je Zapad vrlo oprezan oko donacije oružja Ukrajini. Također tvrdi da su iz Rusije već govorili da su u sukobu s NATO-om još i prije početka rata. Ipak, Heappey je dodao kako misli da su šanse za nuklearni rat “vrlo male” i da nitko ne želi takav ishod.





Komentari

komentar

You may also like