Britanski konzervativci pripremaju plan sprječavanja škotske neovisnosti

Vladajući konzervativci u Velikoj Britaniji pripremaju strategiju sprječavanja škotske neovisnosti, pokazuje interni dokument koji je procurio u medije, dok, prema anketama, raste podrška neovisnoj Škotskoj, objavio je Bloomberg.

Dokument je pročitao, između ostalih, britanski ministar kabineta Michael Gove, piše Bloomberg.

Dokument je izradila tvrtka za politički konzalting bliska torijevcima, a u njemu je elaborirano na koji bi način stranka trebala izbjeći novi referendum o neovisnosti Škotske u skorije vrijeme.

Ipak, u dokumentu se navodi da je “kontraproduktivno” izravno i odrješito protivljenje referendumu te se predlaže davanje većih ovlasti regionalnoj vladi kao rješenje, što bi bilo potvrđeno referendumom.

Također, navodi se, potrebno je izvršiti pritisak na Bruxelles kako bi EU jasno poručila Škotskoj da neće jednostavno pristupiti Uniji kao neovisna zemlja.

Prema anketi Ipsos MORI-a, objavljenog prošloga tjedna, čak 58 posto građana Škotske podupire neovisnost, što je najveći udio do sada.





Premijerka Škotske Nicola Sturgeon, čelnica lijevo nacionalističke Škotske nacionalne stranke (SNP), kapitalizirala je na brexitu, budući da je većina Škota glasala za ostanak u Europskoj uniji, a na prethodnim britanskim parlamentarnim izborima 2019. SNP je pobijedio u velikoj većini izbornih jedinica.

Za vrijeme pandemije koronavirusa škotske su se vlasti odlučile za znatno restriktivniji pristup od centralne vlade u Londonu, što, čini se, nije negativno utjecalo na popularnost stranke.

SNP je najjača stranka u Škotskoj od 2007., ali je na referendumu 2014. nedovoljnih 44, 7 posto Škota glasalo za neovisnost.





‘Afganistan Europe’?

Jedan od najpoznatijih svjetskih povjesničara Niall Ferguson istaknuo je u nedavnom intervjuu za Reaction da Sturgeon upravlja Škotskom na “balkanski način” te da će neovisna Škotska biti siromašna zemlja, dodavši da je Škotska prije ujedinjenja s Engleskom 1707. bila “Afganistan ranomoderne Europe”.

Međutim, navedeni škotski povjesničar blizak konzervativcima i republikancima, smatra kako je škotska neovisnost realna mogućnost, iako “sumnja u ankete”.

“Boris Johnson je sve što Škoti mrze kod Engleza”, kazao je Ferguson.

 

 

Komentari

komentar

You may also like