Britanski medij: SAD šalju brodove u Crno more. Biden odlučniji od „neodlučnog“ Trumpa

Američka mornarica povećala je prisutnost na Crnom moru nekoliko dana nakon što je predsjednik Joe Biden upozorio Moskvu da će “čvrsto djelovati” protiv „ruske agresije u regiji“. To se uvelike razlikuje od neodlučne politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, navodi britansnki  medij The Times.

USS Porter , razarač s navođenim projektilima, ušao je u more krajem prošlog tjedna, pridruživši se još jednom, USS Donald Cook, i brodu za punjenje gorivom, USNS Laramie. Brodovi su se pridružili NATO patrolama i vježbama u tom području. To je najveće raspoređivanje američke mornarice u tom području od 2017. godine, piše britanski medij.

Ovi američki potezi prisilili su Rusiju na razmještanje raketnih sustava Bastion na Krimu. Ruska mornarica također je u to područje poslala svoj ratni brod Admiral Makarov na vojne vježbe. Tijekom njih ruske snage uvježbavat će presretanje zračnih ciljeva i blokiranje komunikacija.

Prema riječima glasnogovornika NATO-a, savez je povećao svoju prisutnost u Crnom moru “kao odgovor na rusku ilegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima, kao i na njezinu vojnu izgradnju”, navodi britanski medij.

Rusija je počela jačati svoju nazočnost u regiji 2008. godine nakon dviju regija koje su pripadale Gruziji, što je, uz zauzimanje  Krima Moskvi omogućilo  jačanje snage svoje crnomorske flote, piše The Times.

Rusija je također militarizirala poluotok Krim rasporedivši tamo više od 30 000 vojnika te izgradila most preko tjesnaca Kerč (na naslovnoj fotografiji), koji je, usprkos odgovarajućem sporazumu s Kijevom, ograničio slobodu plovidbe Azovskim morem, navodi medij The Times.





Ovaj medij podsjeća i kako je prije tjedan dana Joe Biden imao je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom , tijekom kojeg je američki čelnik izrazio zabrinutost zbog niza ruskih akcija, uključujući “miješanje” u američke izbore 2020. godine, a također je rekao i kako Washington nastavlja podupirati Ukrajinu. Zato se, zaključuje britanski medij, Bidenova politika značajno razlikuje od politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji često nije želio obraćati pozornost na Putinovu “agresiju” u regiji.

Podsjećamo: jutros smo na našem portalu objavili vijest o preletu ruskog bombardera Su-24M u neposrednoj blizini spomenutog američkog razarača USS Donald Cook s video-snimkom (vidi poveznicu ispod teksta).

Ruski bombarder preletio pokraj broda USS Donald Cook u Crnom moru





 

Komentari

komentar

You may also like