Britanski ministar obrane: Opskrbit ćemo Ukrajinu oružjem za obranu od Rusije

Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu novim paketom oružja kako bi joj pomogla povećati obrambene kapacitete dok je suočena s prijetećim ponašanjem Rusije, kazao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace, a prenosi Reuters.

“Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sustavima oružja”, rekao je Wallace britanskim parlamentarcima. Wallace je pozvao svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o krizi.

“To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani”, dodao je. U obraćanju britanskom parlamentu Wallace je rekao da su prvi sustavi već isporučeni u ponedjeljak i malen broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince.

Wallace nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode. Ti su sustavi “kratkog dometa, međutim ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoobrane”, rekao je britanski ministar.

Wallace je kazao i da je pozvao ruskog kolegu po dužnosti Sergeja Šojgua da posjeti London idućih tjedana kako bi razgovarali o krizi o ne zna hoće li poziv biti prihvaćen. “Trenutačni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomacija prevladati. Izbor je na predsjedniku Putinu”, rekao je.

Slične, protutenkovske sustave već su Ukrajini poslali iz SAD krajem prošle godine. Naime, Pentagon je odlučio poslati 30 protutenkovskih vođenih raketnih sustava Javelin u listopadu kao dio svoje godišnje vojne pomoći za pomoć zemlji u odvraćanju ruske agresije, potvrdio je Pentagon 11. prosinca, piše RFE/RL.
 

Komentari

komentar

You may also like