Britanski ministar obrane: Putin će uskoro službeno proglasiti rat

Predsjednik Vladimir Putin sprema se iskoristiti proslavu Dana pobjede 9. svibnja kako bi rekao ruskom narodu da vodi rat, a ne “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, rekao je danas britanski ministar obrane Ben Wallace.

Wallace je rekao da ruski čelnik neće imati izbora nego da se očituje o stvarnosti na terenu ako mu zatreba još novaka za regrutaciju. Službena objava rata će ih lakše potaknuti da se pridruže borbi. Kako je ruski napad na Ukrajinu danas ušao u 10. tjedan, Putin potez tek treba nazvati ratom. Umjesto toga opisuje napad kao “specijalnu vojnu operaciju” usmjerenu na postizanje “denacifikacije” bivše sovjetske nacije.

Dan pobjede, koji obilježava predaju nacističke Njemačke 1945., u Rusiji se slavi velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, kojoj obično prisustvuju Putin te državni i vojni vrh. “Zapravo mislim da ono što on pokušava učiniti je postaviti temelje za najavu nove faze sukoba tijekom njihove proslave obljetnice iz Drugog svjetskog rata kako bi prikrio dosadašnji neuspjeh onoga što opisuju kao specijalna operacija”, rekao je Wallace za BBC Radio 4. “Morat će priznati da je to rat ako želi mobilizirati još ruskog naroda”, najavljuje britanski ministar. “Sada to ne može priznati govoreći ‘pogriješio sam’. Morat će to priznati pokušavajući okriviti sve druge”.

Ipak, Wallace je rekao da ljudi “ne bi trebali biti previše uznemireni” nedavnim Putinovim komentarima u kojima je upozorio na “munjevitu” reakciju u slučaju “vanjske intervencije” u Ukrajini. Naglasio je da, iako Ujedinjeno Kraljevstvo Putina shvaća “nevjerojatno ozbiljno”, vladu neće zastrašiti ruski čelnik. Upitan u kojem smjeru vjeruje da rat ide, ministar obrane je rekao da brutalnost ostaje jedina karta na koju Putin može igrati. Rekao je da je Putin napravio “strateške greške” invazijom na susjednu zemlju, ukazujući na nedavne zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanjem NATO-u. Putin je pogriješio u nekoliko proračuna, rekao je. “Putin je vjerovao da će većina Ukrajinaca pozdraviti njegove snage, da su njegove trupe nepobjedive i da se međunarodna zajednica neće ujediniti protiv Moskve”, tvrdi ovaj bivši vojnik. Wallace je potvrdio stav ministrice vanjskih poslova Liz Truss da ruske snage moraju biti potisnute iz “cijele Ukrajine”, rekavši da će London podržati Ukrajince u “diplomatskim i vojnim naporima”.

Komentari

komentar
You may also like