Britanski ministar obrane Rusiju nazvao „prijetnjom broj 1″

Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace izjavio je u intervjuu za The Sunday Telegraph, objavljenom u subotu, kako Rusija za Veliku Britaniju predstavlja “prijetnju broj jedan“. 

“Pokušali smo deeskalaciju, pokušali smo (razne) metode, ali trenutačno je, dok Rusija ne promijeni svoje ponašanje, prilično teško razumjeti kamo idemo”, izjavio je britanski ministar i pri tom se požalio na pretjeranu aktivnost ruskih brodova u blizini britanskih granica. “Redovito nas posjećuju ruski brodovi…, redovito nas posjećuje veliki broj ruskih ratnih brodova. Vidjeli smo rusku podmornicu u Irskom moru”, izjavio je Wallace.

U prosincu prošle godine britanska je mornarica objavila kako je tijekom proteklih nekoliko tjedana primijetila “značajnu prisutnost” ruskih brodova u blizini teritorijalnih voda kraljevine. Prema The Sunday Telegraphu, ukupno je od 2013. godine britanska mornarica zabilježila 150 borbenih jedinica ruske mornarice.

Zanimljivo je kako se pri iznošenju izjava ovakvoga tipa redovito prešućuju britanske zračne i pomorske aktivnosti u Baltičkom i Crnom moru, kao i vojne vježbe koje ta zemlja izvodi samostalno sa svojim regionalnim partnerima ili u sklopu NATO saveza. A da se o razmještaju britanskih kopnenih snaga u blizini ruskih zapadnih granica i ne govori. Ako se njih i obrazlaže, tada se redovito navodi kako su one tamo nalaze zbog zaštite partnerskih zemalja od „ruske agresije“ i sl. pri čemu se ne uzima u obzir zabrinutost ruske strane gomilanjem tuđih vojnih snaga na svojim granicama. Takva retorika i potezi nikada ne mogu dovesti popuštanja napetosti i međusobnog razumijevanja. Jer ni u Londonu ni u Moskvi ne sjede idioti pa da ne znaju pravo stanje stvari. Sve ostalo su igrokazi za domaću i širu javnost.

 

Komentari

komentar





You may also like