Britanski ministar obrane: sporazum SAD-a i talibana „bio je trul i pogrešan“

Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je u intervjuu za Daily Mail kako je njegov pokušaj, zajedno sa saveznicima u NATO-u, formirati koaliciju za održavanje vojne prisutnosti u Afganistanu nakon povlačenja američkih snaga bio neuspješan. 

“Pokušao sam razgovarati sa zemljama NATO-a, ali gotovo sve nisu pokazale interes. Pokušali smo privući nekoliko zemalja istomišljenika. Neke od njih rekle su da im se sviđa, ali njihovim parlamentima ne”, izjavio je britanski ministar.

„Brzo je postalo očito kako su bez Sjedinjenih Država kao glavne zemlje te mogućnosti zatvorene. Svi smo, počevši od premijera, bili tužni zbog uzalud potrošene krvi i novca, jer ovako sve završava”, rekao je Wallace.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer kazala je kako će novo raspoređivanje trupa u Afganistanu podrazumijevati dugu i tešku kampanju. Wallace i Kramp-Karrenbauer oštro su kritizirali sporazum Washingtona s talibanima o povlačenju američkih snaga.

“Dogovor je bio trul, bio je pogrešan. Žalosti me što je ovaj sporazum poništio velik dio onoga što je postignuto u Afganistanu u 20 godina”, rekao je Wallace u intervjuu za Daily Mail. Kramp-Karrenbauer je istaknula kako je “Trumpov neuspjeli dogovor s talibanima bio početak kraja“.

 





Komentari

komentar

You may also like