Britanski ministar za brexit: postoji mogućnost da neće biti dogovora s EU-om

Britanski ministar za brexit Michael Gove u utorak je izjavio da postoji mogućnost nepostizanja sporazuma između Velike Britanije i Europske unije o uređenju trgovinskih odnosa nakon kraja prijelaznog razdoblja 31. prosinca 2020.

Tijekom prijelaznog razdoblja Velika Britanija dio je carinske unije s EU-om, dok će nakon isteka tog razdoblja, ako se ne postigne sporazum, trgovati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Bruxelles i London ne mogu se sporazumijeti oko ribolova, državnog subvencioniranja domaće industrije i mehanizma za razriješenje sporova.

Ranije je Gove kazao da EU zahtijeva da joj pripadne velik dio izlova ribe u britanskim vodama, a to, smatra Gove, “nije pošteno budući da napuštamo Europsku uniju”.

“Intenzivirali smo pregovarački proces, ali važno je da  EU također ispuni svoje odgovornosti”, rekao je Gove za ITV, prenosi Reuters.

Na pitanje novinara potcenjuje li se mogućnost brexita bez sporazuma Gove je odgovorio potvrdno i poručio poduzetniima da se pripreme za takvu mogućnost.

“Mislim da je to zasigurno slučaj, da postoji šansa da nećemo imati ispregovarani ishod, zato je važno da se poduzeća pripreme za sve ishode, ali ja jako želim sporazum i vjerujem da ga mogu osigurati”, kazao je.





Komentari

komentar

You may also like