Britanski ministar: Zapad se nakon Afganistana percipira kao slab

Scenarij Afganistana nakon 20-godišnjeg rata pod vodstvom Sjedinjenih Država znači da se odlučnost Zapada sada doživljava kao slabu od strane suparnika poput Rusije, izjavio je u danas britanski ministar obrane Ben Wallace, prenosi Reuters.

Rat u Afganistanu odnio je stotine tisuća života i koštao bilijune dolara, no talibani su se na kraju vratili na vlast, a zapadni diplomati sada bježe iz afganistanske prijestolnice.

“Smeta mi što sad imamo svjetski poredak u kojem suparnici našu odlučnost sada smatraju slabom”, rekao je Wallace za BBC.

“To je nešto oko čega se trebamo zabrinuti: ako se zapad smatra slabim i fragmentiranim, to ohrabruje naše neprijatelje poput Rusije“, rekao je šef britanske vojske za radio LBC.

“Islamisti diljem svijeta to interpretiraju kao pobjedu, a to će inspirirati nove teroriste”, smatra Wallace.

Nikolaj Patrušev, glavni tajnik ruskog sigurnosnog vijeća u Moskvi je u četvrtak doveo u pitanje podršku Washingtona Ukrajini nakon što je SAD brzinski izašao iz Afganistana.





„Kijev poslušno služi interesima svojih prekomorskih zaštitnika, želeći ući u NATO“, rekao je Patrušev za novine Izvestia.”Slična situacija očekuje pobornike SAD-a u Ukrajini“, zaključio je Patrušev.

Kineski Global Times već je pisao kako Amerika ima povijest naglog napuštanja saveznika i da slična sudbina čeka Tajvan u slučaju rata s Kinom.

Komentari

komentar





You may also like