Naftni div Shell ostvario najveći profit u 115 godina rada

Energetski div Shell ostvario je rekordnu godišnju dobit blizu 40 milijardi dolara, nakon što su cijene nafte i plina porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle veljače. Zarada britansko-nizozemske tvrtke u 2022. bila je najveća u njezinoj 115-godišnjoj povijesti, što je prekretnica koja je razljutila mnoge Britance koji se bore s većim cijenama i režijama zbog inflacije i novih geopolitičkih okolnosti, prenosi BBC.

Godišnja dobit Shella porasla je na 39.9 milijardi dolara, što je više nego udvostručenje u odnosu na godinu ranije i premašivši prethodni rekord od 31 milijarde dolara iz 2008. godine. Rekordni profit Shella je sličan profitima koje su prijavile američke energetske tvrtke za 2022. Ovakav trend će zasigurno pojačati pritisak na vlade kako bi povećali poreze na energetske tvrtke.

Rezultati pokazuju Shellov “kapacitet da isporuči vitalnu energiju našim klijentima u nestabilnom svijetu”, rekao je novi izvršni direktor tvrtke Wael Sawan.

Rat u Ukrajini uzdrmao je globalna energetska tržišta i Shell je, kao i njegovi konkurenti, profitirao. Vlade, uključujući i onu iz Londona, na velike račune građana su odgovorile nametanjem poreza energetskom sektoru. No, čine se da su ti novi porezi nisu znatno narušile profit velikih tvrtki. Shell je rekao da očekuje oko 2.4 milijarde dolara troškova vezanih uz namete u 2022. Početkom siječnja tvrtka je najavila da će platiti porez u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put od 2017.

“Vrijeme je da zagađivači plate”

Kritičari kažu da vlada britanske Konzervativne stranke treba pooštriti svoj porezni režim na zarade energetskih tvrtki nakon što je Shell objavio veliku dobit. “Dok se Britanci suočavaju s poskupljenjem energije od 40 posto u travnju, premijer Rishi Sunak svojim odbijanjem da uvede pravi porez na nepredviđenu dobit dopušta tvrtkama koje rade s fosilnim gorivima da ostvaruju velike profite”, napisao je na Twitteru Ed Miliband, oporbeni predstavnik.

Prema sadašnjim odredbama, tvrtke moraju platiti porez od 35 posto na dobit ostvarenu vađenjem nafte i plina iz Ujedinjenog Kraljevstva. No, to se ne odnosi na druge djelatnosti, poput prodaje goriva na benzinskim postajama ili prerade nafte. Mjera također nudi tvrtkama velike uštede ako ulažu u vađenje fosilnih goriva u UK – za svaku 1 funtu koju potroše na to, mogu tražiti 91 penija natrag kao poreznu olakšicu.





Caroline Green, bivša čelnica Zelene stranke Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je da je vlada “sudionik u zagađenju našeg planeta”. “Za normalnu budućnost, moramo zauvijek izbaciti fosilna goriva”, napisala je na Twitteru. Greenpeace, nevladina organizacija, poručila je da je “vrijeme da se zagađivači natjeraju da plate”. “Dok Shell broji rekordnu dobit, ljudi diljem svijeta broje štetu od rekordnih suša, toplinskih valova i poplava”, poručuju iz udruge.

Komentari

komentar





You may also like