Britanski obavještajci: Pad Sjeverodonjecka je značajno postignuće ruske vojske

U svom dnevnom izvješću, britansko ministarstvo obrane je napisalo sljedeće:

Velika većina branitelja Sjeverodonjecka se povuklo sa svojim obrambenih pozicija. U travnju je Rusija najavila promjenu ciljeva u Ukrajini i fokusirala se na zauzimanje Donbasa. Zauzeće Sjeverodonjecka je veliko postignuće u takvom smanjenom obujmu ciljeva. Grad je bio veliko industrijsko središte i ima važnu stratešku poziciju na obali rijeke Sjeverni Donjeck. Ipak, to je samo jedan od par izazovnih ciljeva koje će Rusija morati postići kako bi okupirala cijelu regiju Donbasa. Ciljevi uključuju napredovanje prema glavnom središtu Krematorska i osiguranje glavnih opskrbnih puteva do Donjecka”, navodi se u izvještaju britanskih obavještajaca preko Twittera.

Gradonačelnik Severodonjecka kaže da je grad sada pod “potpunom okupacijom Rusije”. No, Zelenski je u kasnonoćnom obraćanju rekao da će Ukrajina zauzeti Sjeverodonjeck nazad pod svoju kontrolu.

Dopisnik Al Jazeere Charles Stratford rekao je da je rusko preuzimanje Severodonjecka značajan pomak za rusku vojsku u ratu, a neki ga opisuju kao “najveći poraz” Ukrajine još od Mariupolja. “Oni [ukrajinska vojska] kažu da se premještaju na sigurnu poziciju, kako bi mogli konsolidirati te položaje i voditi obrambenu borbu. Prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, oni govore o povratku u grad blizanac Lisičansk koji se nalazi odmah preko rijeke. Lisičansk je grad koji se u nalazi na višem tlu od Severodonjecka”, dodao je dopisnik. Također, ruska vojska, posebno oklopne jedinice, imaju poteškoće pri prelasku rijeke Sjeverni Donjeck. Analitičar Samuel Ramani  za Al Jazeeru tvrdi da rusku vojsku čeka veliki izazov, a to je prijelazak rijeke koja više nema funkcionalnih mostova. Tvrdi da će to biti posebno teško za oklopne jedinice. Naime, Rusija od 9. svibnja pokušava izgraditi pontonske mostove preko rijeke, ali većinu pokušaja zaustavi ukrajinska vojska, piše Howard Altman za The War Zone.

Komentari

komentar





You may also like