Britanski obavještajci: Teorija o virusu koji je “pobjegao” iz instituta u Wuhanu je “moguća”

Do prije nekoliko dana teza o tome da je Covid-19 izašao iz laboratorija prozivala se teorijom zavjere ,a Facebook i druge veće društvene mreže su brisale takve tvrdnje.

Nakon što je Joe Biden naredio istraživanje mogućnosti da je virus nesrećom izašao iz laboratorija U Wuhanu, ponovno se otvorila rasprava o izvoru virusa na diplomatskoj razini, ali i u mainstream medijima i na društvenim mrežama.

I obavještajne službe UK potvrđuju da je scenarij nesreće u Wuhanu “moguć”, piše The Sunday Times. “Zapadne obavještajne agencije su naizgled otpisale mogućnost slabo vjerojatnog scenarija da je laboratorij, gdje su se istraživali koronavirusi iz šišmiša, ima svoju ulogu u širenju. Ipak, novije informacije govore o tome da je mogućnost curenja virusa iz laboratorija moguća”

Obavještajne službe Ujedinjenog Kraljevstva počele su surađivati sa službama SAD-a oko istrage. Ovakva izjava iz UK možda počiva na nekim novim podacima do kojih su došle službe UK, ali je također moguće da samo ponavljaju zaokret u politici SAD-a. Kina je ove tvrdnje odbacila rekavši da je pitanje izvora virusa pitanje znanosti, a ne politike.

Tom Tugendhat, konzervativni britanski političar i diplomat je rekao: ” Tišina koja dolazi iz Wuhana je zabrinjavajuća. Moramo otvoriti sve izvore i vidjeti što se dogodilo kako bi se mogli zaštiti u budućnosti. To znači da trebamo započeti novu istragu zajedno s partnerima i WHO.”. S njim se složio i ministar cijepljenja UK, Nadhim Zahawi  kada je pozvao istragu WHO koja će biti “nezavisna”, prenosi Sky News.

 





Komentari

komentar

You may also like