Britanski paradoks: BP i Total preuzeli biznis s vjetroelektranama

Paradoksalna situacija nastala je u Velikoj Britaniji. Naftne i plinske tvrtke BP i Total (dakle proizvođači „prljave“ energije) preuzele su od tvrtki u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) većinu ugovora o izgradnji morskih vjetroelektrana uz britansku obalu (vijest je objavio ruski medij tehnoblog).

Prije toga, državno poduzeće Crown Estate, koje upravlja vodnim resursima u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, dalo je na aukciju dozvole za područja, gdje se planiraju izgraditi vjetroelektrane ukupnog kapaciteta 8 GW. To će biti dovoljno da energiju osigura više od 7 milijuna kućanstava. Pobjednici na dražbi morat će ulagati oko 1,2 milijarde dolara godišnje tijekom deset godina u razvoj morskih vjetroelektrana.

BP je na vrhuncu nadmetanja ponudio oko 80% više od prosjeka svojih konkurenata iz obnovljivih izvora na dražbi za parcele u vodama oko Engleske i Walesa. Britanska korporacija dobro poznaje ovo područje iz svojih naftnih operacija. Tako tvrtke s čistom energijom ulaze u novo doba natjecanja s tvrtkama iz sfere nafte i plina.

Pobjedničke ponude predao je konzorcij BP-a i njemačke energetske tvrtke EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG vjetroelektrane ukupne snage 3 GW. I partnerstvo između Total i Macquarie Group LtdGreen Investment Group osiguralo je projekte od 1,5 GW.

Odjel za obnovljivu energiju njemačkog RWE AG osvojio je 3 GW.

I kKonačno, Cobra Instalaciones y Servicios SA i Flotation Energy Plc, specijalizirane za plutajuće vjetroelektrane, dobile su svega 480 MW snage.

BP će skupo platiti buduće vjetroelektrane

Pobjeda nije bila jeftina. BP i EnBW dogovorili su se da će platiti 211.000 dolara po megavatu godišnje kako bi dobili pravo na izgradnju vjetroelektrana na mjestima u Irskom moru. To je gotovo pola milijarde funti godišnje u razvojnoj fazi. Čim projekt počne proizvoditi električnu energiju, plaćanje će ići u postotak prihoda.

Izvršni direktor BP-a Bernard Looney očekuje da će projekt biti pokrenut u roku od sedam godina. Iako najviše plaća parcele na morskom dnu, morat će se natjecati s tvrtkama koje manje plaćaju pravo prodaje električne energije po zajamčenim cijenama. Međutim, BP očekuje prinose od 8% do 10% od svojih budućih vjetroelektrana.

“Ogromni troškovi unaprijed stvaraju prepreke ulasku na tržište komunalnih poduzeća i tvrtki koje nemaju vrlo dubok džep”, navode nalitičari Barclays Plc-a predvođeni Dominicem Nashom. Rezultati dražbi bili su veliki gubitak za postojeće igrače poput Orsted AS-a, Iberdrole SA, Equinor-a ASA-e i SSE-a Plc, koji su prethodno dominirali britanskim offshore vjetroelektranama.

Orsted, najveći svjetski programer morskih vjetroelektrana, pao je za više od 2% nakon dražbe održane u ponedjeljak.

(naslovna fotografija: vjetroelektrana na otoku Pagu, Hrvatska)

Komentari

komentar

You may also like