Britanski parlament glasat će o prijenosu datuma izlaska zemlje iz EU

Britanska premjerka Theresa May suglasna je oko provedbe glasovanja u parlamentu o prijenosu roka izlaska Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji, ukoliko zakonodavac odbaci njen prijedlog o Brexitu u slijedećem mjesecu.

Prijenos roka snizio bi vjerojatnost da Velika Britanija iziđe iz Unije bez sporazuma (tzv. tvrdi Brexit), ali isto tako može izazvati novu neizvijesnost u odnosu, kako i kada će se zemlja odijeliti od svog najvećeg trgovinskog partnera.

Theresa May aktivno se protivila odlaganju datuma izlaska Velike Britanije iz EU, koji bi se, prema prvotnom i još uvijek aktualnom scenariju, trebao dogoditi 29. ožujka ove godine. Ali svo ovo vrijeme, gotovo do mjesec dana prije spomenutog roka, Theresa May i njena vlada nisu uspjele dobiti potporu unutar podjeljenog parlamenta oko sporazuma o Brexitu, usuglašenog između britanske vlade i Europske unije.

Novi prijedlog o Brexitu, kojeg će May razraditi sa službenicima iz EU, bit će upućen na glasovanje 12. ožujka. Ali kako nema jasne potvrde da će britanski zakonodavac odobriti i taj novi sporazum, naglo je porastao rizik izlaska Velike Britanije iz EU bez sporazuma, što zabrinjava i poslovni i politički vrh te zemlje.

Suočivši se s protivljenjem pojedinih svojih ministara, Theresa May učinila je važan ustupak i izjavila parlamentu kako on, ukoliko 12. ožujka ne podrži njenu varijantu sporazuma, može odvojeno glasovati za produljenje pregovora s EU.

Podsjećamo: predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk racionalnim je nazvao prijedlog o prolongaciji roka o realizaciji Brexita.
„Vjerujem, kako bi u situaciji u kojoj smo se našli, prijenos rokova bio racionalna odluka, međutim premijerka Theresa May je uvjerena kako će taj scenarij biti moguće izbjeći“, izjavio je Tusk na konferenciji za medije u okviru netom održanog summita EU i Arapske lige.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like