Britanski parlament konačno odobrio zakon o odgodi Brexita! Problemi u britanskoj auto-industriji

Donji dom britanskog parlamenta konačno je odobrio zakon o odgodi izlaska zemlje iz EU – tzv. Brexita! Dokument je polučio i kraljevsku suglasnost – tzv. sankciju.

Prethodno je odgodu datuma Brexita izglasao i Dom lordova (gornji dom) britanskog parlamenta. Nakon stupanja na snagu novog zakona premijerka Theresa May bit će obvezna izabrati novi datum izlaska Velike Britanije iz EU i usuglasiti ga s parlamentom. Nakon toga ona će tu odluku s molbom odgode morati proslijediti Europskoj uniji.

Podsjećamo: Theresa May se već ranije obratila Europskom vijeću s molbom o odgodi Brexita za 30. lipnja, međutim, za to mora dobiti suglasnost svih članica EU. Kao razlog za odgovdu navela je pregovore s oporbenim čelnikom i šefom Laburističke stranke Jeremy Corbynom, usmjerenim na pronalazak izlaska iz pat pozicije u kojoj se našao London. BBC je objavio kako šef Europskog vijeća Donald Tusk razmatra mogućnost „elastične“ odgode Brexita na 12 mjeseci, s tim da bi njegov plan omogućavao Velikoj Britaniji izlazak iz EU i ranije, ukoliko britanski parlament ratificira postignuti sporazum između Bruxellesa i Therese May.

Podsjećamo kako je u ožujku britanska vlada već zamolila EU za odgodu Brexita ali je tada dobila negativan odgovor. Sutra počinje izvanredni summit šefova država EU po pitanju odgode Brexita. U slučaju da novi datum Brexita ne bude utvrđen, Velika Britanija će morati napustiti EU već 12. travnja.

Tržišta već odavno ne reagiraju na postojane promjene ove, već pomalo i dosadne „ping-pong“ igre između Londona i Bruxellesa, a trejderi očekuju konačnu odluku.

Međutim, britanski proizvođači automobila već se pripremaju za scenarij izlaska zemlje iz EU bez sporazuma – tzv. tvrdi Brexit, a radi se o scenariju koji nosi visoke rizike: oni uključuju obustave isporuka dijelova pa čak i već gotovih automobila, novu carinsku birokraciju, nužnost novih licenciranja modela i carine od 10%. Jučer je pripreme za obustavu isporuka najavio Jaguar Land Rover, zatvorivši svoje tvorničke pogone na 5 dana. Tvornice BMW Mini i Rolls-Royce također su zatvorene ovoga tjedna, jednako kao i tvornica Peugeot Vauxhall. Tvornica Honda planira 6 „neproizvodnih dana“ u travnju, ali točne datume još nije objavila.
Nekada vrlo potentan britanski automobilski sektor u 2017.g. demonstrirao je oštar pad prodaje, proizvodnje i investicija. Britanska automobilska industrija, koja se  nalazi u većinskom vlasništvu inozemnog kapitala, sada stagnira, a duboka politička kriza u zemlji i neizvjesna budućnost straše investitore.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like