Britanski prijedlozi o Brexitu ugrožavaju budućnost EU!

Glavni pregovarač Europske unije oko izlaska Velike Britanije iz EU Michel Barnier, u četvrtak je kritizirao prijedloge britanske strane, kazavši, kako oni ugrožavaju budućnost EU.

O tome je izvijestio u službenoj izjavi, objavljenoj na sajtu Europske komisije.

„Idemo razgovarati otvoreno: budući da je Velika Britanija odlučila napustiti jedinstveno tržište EU, ona više ne može imati prijašnje uske veze s ostalim dijelom EU. Velika Britanija želi napustiti našu zajedničku regulativnu zonu, gdje se ljudi, robe, usluge i kapital slobodno kreću između nacionalnih granica. To su ekonomski temelji na kojima je EU bila ustrojena. Vijeće Europe, čelnici vlada 27 država, kao i Europski parlament više su puta objavljivali kako se ne smije dozvoliti slabljenje tih temelja.

Velika Britanija dobro zna blagodati zajedničkog tržišta EU. Ona je dala svoj doprinos u formiranju naših pravila tijekom posljednjih 45 godina. I usprkos tome niz prijedloga Velike Britanije podriva naše jedinstveno tržište, koje je jedno od najvećih dostignuća EU. Velika Britanija želi očuvati mogućnost slobodnog kretanja roba među nama, ali ne i slobodno kretanje ljudi i usluga. Osim toga, ona predlaže primjenjivati carinska pravila EU, ne ostajući u sferi djelovanja zakona EU. Na taj način, Velika Britanija želi vratiti suverenitet i kontrolu nad svojim vlastitim zakonima – mi uvažavamo taj izbor, ali ona ne može moliti EU za gubljenje kontrole nad granicama i zakonima.“

U Bruxellessu su već više puta izjavljivali kako su mnogi prijedlozi Londona u svezi Brexita nerealistični, i po tom mu se pitanju nije željelo popuštati. Niz britanskih medija smatra, kako nove izjave glavnog predstavnika EU predstavljaju „neposredno upozorenje“  vladi premijerke Therese May, koja u posljednje vrijeme sama (ili to čine predstavnici britanske vlade), u odvojenim razgovorima s državama članicama EU nastoji polučiti potporu britanskoj varijanti izlaska iz Europske unije.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like