Britanski ribari i škotska premijerka: Johnson je prodao ribarstvo sporazumom s EU-om

Nacionalna federacija ribarskih organizacija (NFFO) poručila je u subotu kako ih je premijer Boris Johnson prodao britanske zalihe ribe Europskoj uniji sporazumom o uređenju trgovinskih odnosa, prenosi Reuters.

Naime, po sporazumu ribarski brodovi zemalja EU-a dobivaju značajan pristup izlovu ribe iz britanskih voda.

Ribarstvo je općenito bilo jedna od glavnih točki prijepora u pregovorima o uređenju trgovinskih odnosa nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. 12. 2020.

Iako Velika Britanija nakon 31. 12. 2020. formalno više neće imati veze s zajedničkom ribarstvenom politikom EU-a, regulativa Unije većinom ostaje na snazi tijekom 5 i pol godišnjeg tranzicijskog razdoblja, dok će postojati godišnje konzultacije o europskom pristupu britanskim vodama, pojašnjava Reuters.

“Naposljetku je premijer pristao i ustupio ribu usprkos retorici i uvjeravanju”, stoji u priopćenju krovnog britanskog udruženja ribara.

“Naravno, postojat će ekstenzivan PR kako bi se sporazum prikazao kao nevjerojatna pobjeda, ali ribarska industrija će to neizbježno gledati kao poraz”, dodaje se.
Škotska premijerka Nicola Sturgeon, koja se zalaže za neovisnost škotske, iskoristila je priliku kako bi kritizirala Johnsona zbog “ponovne prodaje škotskog ribarstva”.

“Obećanja za koja su znali da ih ne mogu ispuniti, propisno su prekršena”, poručila je Sturgeon.

Komentari

komentar

You may also like