Britanski šef diplomacije: Podržavat ćemo Ukrajinu do njene pobjede u ratu

Za Veliku Britaniju dilema oko Ukrajine i tamošnjeg rata nema. I s novom vladom ustrajat će na svekolikoj pomoći Kijevu.

O tome najbolje svjedoče riječi nedavno imenovanog novog ministra vanjskih poslova te zemlje Jamesa Cleverlyja. On će u utorak kazati kako Velika Britanija posjeduje „stratešku izdržljivost“ i da podupire Ukrajinu dok ona ne pobijedi u ratu s Rusijom.

Britanija je jedna od najistaknutijih podupiratelja Kijeva, šaljući Ukrajini protutenkovsko naoružanje, stotine projektila i oklopnih vozila te obučavajući ukrajinske vojnike, navodi Glas Istre pozivajući se na Hinu.

Cleverly će u današnjem govoru na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke kazati da Britanci nisu bili samo “komentatori” svjetskih događaja nego i “igrači na terenu” i da London vjeruje da agresori ne smiju nekažnjeno napadati svoje susjede, navodi Reuters.

“Zbog toga stojimo rame uz rame s hrabrim Ukrajincima koji brane svoju domovinu. A Britanija ima stratešku izdržljivost da ih dovede do pobjede”, reći će Cleverly, a što stoji u dijelovima govora koje su objavili njegovi torijevci.

“Podržavat ćemo ih dok se ovaj rat ne dobije. Podržavat ćemo ih dok im se ne vrati suverenitet. Nikada nećemo priznati aneksiju Luhanska, Donjecka, Hersona, Zaporižje ili Krima“.





“Oni su Ukrajina. A kada Ukrajina pobijedi u ovom ratu, mi ćemo ih podržati kad će obnavljati svoje domove, svoje gospodarstvo i svoje društvo”.

 

 





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like