Britanski stručnjaci hvale rusko cjepivo Sputnik V protiv koronavirusa

Izvješća o tome da se učinkovitost ruskog cjepiva protiv Covid-19 Sputnik V povećala na 95% u skladu su s dostupnim podacima o razvoju drugih lijekova. To je 28. studenog izjavio Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

“Ovi su rezultati u skladu s onim što vidimo kod drugih cjepiva, ovo je uistinu velika poruka za medicinske znanstvenike kako cjepiva mogu pobijediti ovu bolest”, rekao je Evans za CBC TV.

Prema Ianu Jonesu, profesoru virusologije sa Sveučilišta Reading, nema razloga sumnjati u rusko cjepivo, unatoč činjenici da su početne informacije o rezultatima “izazvale zabunu”. On smatra kako je takvu reakciju izazvalo prerano objavljivanje podataka, ali s vremenom je Sputnik V potvrdio svoj uspjeh.

Prvo u Rusiji i u svijetu cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V ruskog centra Gamalea pokazalo je preko 95% učinkovitosti. Registrirano je 11. kolovoza ove godine.

Nedavno smo pisali kako je Mađarska već naručila rusko cjepivo za svoje potrebe, a o istom razmišlja i Izrael. U Rusiji njime namjeravaju početi cijepljenje svojih građana već početkom iduće godine. Čini se kako i Europska komisija o Sputniku V  mijenja mišljenje iako je teško očekivati kako će ga ona i preferirati u odnosu na cjepiva  Zapadnih proizvođača (vidi poveznicu ispod teksta).

Predmetna izjava britanskih znanstvenika pomalo iznenađuje s obzirom na napore koje ulaže njihova farmaceutska industrija i znanstveni instituti u proizvodnji svojih cjepiva protiv Coivida-19 ali i ranijih kritika upućivanih upravo prema onom ruskom. Jesu li i na to utjecali nedavni problemi britansko-švedskog farmaceutskog diva AstraZeneca u svezi njihovog – dugo najavljivanog i hvaljenog cjepiva za kojega su bili stigli prilično poražavajući rezultati o svega 70%-tnoj učinkovitosti ili čak 20-ak posto nižoj od predviđene nije poznato. U svakom slučaju sve je očitije kako u borbi protiv koronavirusa, kada je o cjepivima riječ, polako na „svjetlo dana“ prodire i zdravi razum i profesionalizam umjesto geopolitike i primarne utrke za profitom.
Ovoj vijesti možemo dodati i upravo pristiglu: izraelski veleposlanik u Rusiji Alexander Ben-Zvi izjavio je kako su pozivi nekih zemalja da prestanu koristiti rusko cjepivo Sputnik V glupost. “Mislim da je ovo pogreška. Ovo je glupo”, rekao je veleposlanik u eteru televizije Russia 1.

Hoće li se rusko cjepivo protiv Covida-19 proizvoditi u Njemačkoj?

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like