Britanski stručnjak za Balkan, o podjeli Kosova

Ako Washington namjerava oslabiti veze Srbije i Rusije, morat će „predložiti tako dobar sporazum o Kosovu, da se Srbija s njime suglasi“, izjavio je 26. kolovoza bivši britanski diplomat za balkansku problematiku Timothy Less, naglasivši, kako je jedan od prioriteta američke politike na Balkanu neutralizacija ruskog utjecaja.

„To je moguće postići samo ako kosovsko pitanje bude riješeno na način da Rusija dobije mogućnost utjecaja na srpsku politiku. Sjedinjene Države nisu previše zabrinute kakvo će biti konačno rješenje kosovskog pitanja, njihov je cilj njega riješiti“. Također je kazao kako Rusija već podupire ideju „podjele Kosova“.

„Moskva zna kako nema snagu za kontrolu pregovora oko statusa Kosova i zato je fokusirana na trgovinu s američkim posrednicima oko takvog riješenja koje bi bilo u interesu Rusije, s ultimativnim ciljem – dobiti „proširenu“ srpsku državu, zavisnu od Rusije. To je za Rusiju važno jer bi ona željela ograničiti američku moć na Balkanu. Rusi znaju da Amerikanci sponzoriraju veliku albansku nacionalnu državu“, izjavio je Less, smatrajući, kako će SAD po svemu sudeći preuzeti vodeću ulogu u pregovorima između Beograda i Prištine.

„Oni će se odmicati od srpske ideje o korekciji granica“, navodi Less, ali „kada Vučić i Tači stave na pregovarački stol ideju o podjeli teritorija u zamjenu za međusobno priznanje, SAD će biti spremne tu ideju razraditi“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like