Britanski vojni zapovjednik iranski napad dronom nazvao „velikom greškom“

Iran je napravio “veliku grešku” napavši tanker Mercer Street bespilotnom letjelicom usmrtivši britanskog državljanina, izjavio je zapovjednik stožer britanske vojske general Nick Carter, čije riječi danas citiraju britanski mediji.

General je kazao kako Velika Britanija i njeni saveznici sada rade na planovima koji bi spriječili ponavljanje takvih napada, a što bi moglo uključivati i ​​korištenje vojnih brodova britanske mornarice za pratnju trgovačkih brodova kroz “opasne vode”.

“Naći ćemo pravo rješenje za ovaj problem, ali uglavnom moramo kritizirati Iran zbog njegovog vrlo bezobzirnog ponašanja. Učinili  su veliku pogrešku napadom na tanker Mercer Street prošlog tjedna jer je to uvelike internacionaliziralo stanje u Perzijskom zaljevu. Radit ćemo sa našim saveznicima kako najbolje pružiti zaštitu. Konvoji ne moraju nužno biti jedina metoda, koristimo se i drugim metodama”, izjavio je načelnik britanskog Glavnog stožera.

Krajnji je cilj “ponovna uspostava sprječavanja” Irana, jer “takvo ponašanje dovodi do eskalacije i vrlo lako može dovesti do pogrešnih procjena, a to će biti vrlo pogubno za sve narode Perzijskog zaljeva i međunarodnu zajednicu“, izjavio je  Nick Carter.

Britanska vlada već je ranije osudila ovaj napad i za njega otvoreno optužila Iran, dok Teheran kategorički odbija sve optužbe i izražava spremnost za adekvatnu reakciju na bilo kakve poteze protiv svoje zemlje.

Komentari

komentar





You may also like