Britanski Vrhovni sud: Johnsonova odluka o obustavi rada parlamenta – nezakonita!

Novi problemi za britanskog premijera Borisa Johnsona: Vrhovni sud Velike Britanije nezakonitom je proglasio odluku vlade o zaustavljanju rada parlamenta na pet tjedana.

Nikakvih razloga za donošenje takve vladine odluke nije bilo, rečeno je, između ostalog, u obrazloženju Vrhovnog suda. Ta odluka britanske vlade je nevažeća, a parlament mora sam odlučiti što će dalje učiniti. Odluka Vrhovnog suda donesena je jednoglasno, od strane svih 11 sudaca.

Nakon objave ove vijesti britanska funta ojačala je za 0,4% u odnosu na dolar.

Podsjećamo: rad parlamenta bio je obustavljen od 10. rujna do 14. listopada, a premijer Boris Johnson za tu je odluku uspio pridobiti i naklonost britanske kraljice. Time je parlamentu želio ostaviti manje radnih dana za donošenje bitnih odluka, vezano uz planirani izlazak Velike Britanije iz EU 31. listopada. Boris Johnson želi provesti Brexit pod svaku cijenu (uključno i bez sporazuma s Bruxellesom), a „tvrdom“ Brexitu protivi se parlament.

Bloomberg je javio kako je predsjednik Donjeg doma parlamenta John Bercow izjavio kako parlament odmah mora biti ponovo sazvan i da će on glede toga žurno obaviti konzultacije sa šefovima političkih stranaka.

Od strane zastupnika parlamenta čuju se i zahtjevi za Johnsonovom ostavkom.





Komentari

komentar

You may also like