Britanski znanstveni savjet koristio Wikipediju za izradu modela širenja pandemije

Znanstveni savjet britanske vlade je u prvim fazama pandemije koristio podatke s Wikipedije za izradu modela širenja epidemije, dok u znanstvenom savjetu nije bilo niti jednog stručnjaka za koronaviruse, objavio je Daily Mail, pozivajući se na novi dokumentarac BBC-a.

Član Vladinog znanstvenog savjeta za hitne situacije (SAGE) priznao je u dokumentarcu za BBC da su prvi modeli pandemije bili utemeljeni na podacima s Wikipedije. Znanstvenik s Oxfora rekao je za MailOnline da je bilo “apsolutno neprihvatljivo” koristiti Wikipediju za odgovor na pandemiju, što je bio “prokleti odraz naše nespremnosti”. Na osnovu tih podataka uveden je prvi “lockdown” u zemlji, a Johnson je počeo “slušati znanost”, piše Daily Mail.

“Javnost će se možda iznenaditi da smo koristili Wikipediju kako bi dobili podatke vrlo rano u pandemiji, ali to su tada bili jedini podaci koji su bili javno dostupni, a da smo im mogli pristupiti”, rekao je profesor Ian Hall, zamjenik predsjednika odbora SAGE-a za modeliranje gripe SPI-M, u dokumentarcu BBC-a “Lockdown 1.0 – Following the Science?”.

Podsjetimo, prvotno se britanski premijer Boris Johnson se odlučio za stjecanje kolektivnog imuniteta i permisivni pristup sličan švedskom, da bi pod pritiskom znanstvene zajednice uveo “lockdown” i potpuno promijenio britansku politiku prema koronavirusu, koja je sada jedna od restriktivnijih.

Tada su se u javnom prostoru pojavljivale apokaliptične procjene, poput one znanstvenika s Imperial College Londona Neila Fergusona, odnosno njegovog tima, koji je u veljači tvrdio kako je moguće da, bez mjera, od koronavirusa umre do 400 tisuća Britanaca. Do sada su, prema podacima stranice Worldometers, od koronavirusa u Velikoj Britaniji, umrle 53 274 osobe. Ferguson je potom u svibnju podnio ostavku s mjesta vladinog savjetnika, nakon što su mediji otkrili da je više puta kršio “lockdown”, koji je žustro zagovarao, kako bi posjetio svoju oženjenu ljubavnicu.

Daily Mail piše da nije jasno je li Fergusonov tim koristio Wikipediu.





Profesor sa Sveučilišta Liverpool i član odbora SAGE, NERVTAG za respiratorne bolesti, je rekao da je malo članova savjeta čitalo literaturu o SARS-u i MERS-u te da “nije bilo specijalista koji cijeli svoj život bio fokusiran na koronaviruse”.

 

Komentari

komentar





You may also like