Britansko izvješće: Ruska vojska uništava 10 000 ukrajinskih dronova mjesečno

Bespilotne letjelice se koriste u aktualnom ratu u Ukrajini na razini koja do sada nije viđena. Ti dronovi itekako testiraju ruske i zapadne sustave protuzračne obrane koji su ključni u neutraliziranju tih bespilotnih letjelica u velikom broju.

Prema posebnom izvješću koje je objavio britanski Kraljevski institut za ujedinjene službe (RUSI) sa sjedištem u Londonu, Rusija obara oko 10 000 ukrajinskih bespilotnih letjelica mjesečno, uglavnom duž fronte dugačke čak  1200 km.

Bespilotne letjelice su neutralizirane gustom mrežom sustava za elektroničko ratovanje (EW) s otprilike jednim glavnim EW sustavom na svakih 10 km fronte “obično smještenim otprilike 7 km od prve crte”, piše u izvješću. RUSI je najstariji svjetski i vodeći think tank obrane i sigurnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Izvješće je pripremljeno na temelju razgovora i promatranja ukrajinskih vojnih postrojbi u travnju i svibnju 2023. koje su djelovale u obrani Kijeva, Černigova, Harkova, Bahmuta i Avdijevke te su sudjelovale u ofenzivnim operacijama u Hersonu i Harkovu. Podaci su uzeti i od ukrajinskih vojnih časnika uključenih u prikupljanje podataka.a. U bilo kojem trenutku, Rusija i Ukrajina imaju između 25 i 50 bespilotnih letjelica iznad borbenog područja između prednje linije vlastitih trupa (FLOT) i prednje linije neprijateljskih trupa (FLET) za svakih 10 km fronte, stoji u izvješću.

Među ruskim vojnim slabostima, RUSI tvrdi da je to nizak moral i motivacija među snagama i da je to najveći problem. “Općenito, nizak je moral ruskih vojnika s porastom kaznenih progona za dezerterstvo, uočenim slučajevima napuštanja ranjenih drugova i vrlo slabim vještinama mlađeg rukovodstva. Osoblje se također rijetko rotira i postoji značajan umor u svim snagama”, pišu. No, nadalje piše: “U teoriji slaba motiviranost bi ruske jedinice trebalo učiniti krhkima. U praksi se čini da mogu podnijeti veće teškoće bez da pokleknu”.

Ono što bi Moskvu trebalo zabrinjavati, misle stručnjaci iz Londona. trebala bi biti obilna upotreba topničkog streljiva koja je mnogo veća od opsega proizvodnje. “Potrošnja topničkog streljiva tijekom prvog kvartala 2023. varirala je između 12 000 i 38 000 komada dnevno. Broj dana u kojima je ruska vojska ispaljuje više od 24 000 granata. Rusko topničko streljivo sada ide samo na manji broj prioritetnih područja. Ukupna potrošnja streljiva u 2022. godini iznosila približno 12 milijuna komada, dok će po sadašnjem tempu to iznositi 7 milijuna do kraja ove godine. Ukrajinske procjene tvrde da je trenutna rusku proizvodnju granata oko 2.5 milijuna granata godišnje.

Zanimljivo otkriće je način na koji su Rusi modificirali svoje tenkove čime su “smanjili učinkovitost protutenkovskih navođenih projektila (ATGM)”. “Modifikacija palube motora, a time i oblaka topline iz ispušnih plinova i motora vozila, smanjuje pouzdanost navođenja projektila protutenkovskih sustava”. U izvješću tvrde da su “učinkoviti ruskih dalekometnih projektila zemlja-zrak (SAM) protiv ukrajinskih zračnih snaga”. “Najdalje poznato obaranje ukrajinskog zrakoplova bilo je na 150 km kada je zrakoplov letio na oko 15 metara visine”, dodaje se u izvješću britanskog vojnog think-tanka.





Komentari

komentar

You may also like