Britansko izvješće: Ukrajinske snage suočene s dezerterstvom, ruske s lošim borbenim moralom

Ruske i ukrajinske snage vjerojatno se suočavaju s “promjenjivim” borbenim moralom i dezerterstvom, objavilo je britansko ministarstvo obrane u izvješću na temelju informacija britanskih obavještajnih službi, prenosi u nedjelju njemačka agencija dpa.

“Ukrajinske snage vjerojatno su pretrpjele dezerterstva u posljednjih nekoliko tjedana, no ruski borbeni moral vrlo vjerojatno i dalje je problematičan”, napisalo je ministarstvu na Twitteru u najnovijem izvješću.

Nastavljaju se slučajevi u kojima čitave ruske jedinice odbijaju izvršavati naređenja, ali i slučajevi u kojima dolazi do sukoba između časnika i njihovih vojnika, dodaje ministarstvo.

“Čimbenici koji doprinose niskom ruskom borbenom moralu uključuju loše vodstvo, ograničene mogućnosti za rotaciju jedinica iz sukoba, vrlo velike žrtve, iscrpljenost od borbe, lošu logistiku i teškoće s isplatom plaća”, napisalo je ministarstvo.

Obje su strane “nastavile topničko granatiranje” sjeverno, istočno i južno od Sjevjerodonecka u posljednjih nekoliko dana, uz “sitne promjene na crti bojišnice”, navodi se.

Britanska vlada redovito objavljuje vojna izvješća otkako je počeo rat u Ukrajini. Moskva optužuje London da provodi ciljanu kampanju dezinformiranja javnosti.





Komentari

komentar

You may also like