Britansko sveučilište otkriva brončani kip Grete Thunberg, studenti bijesni

I dok se u Velikoj Britaniji, prema uzoru na SAD, razne nevladine organizacije ideološkog karaktera bore protiv „demona“ britanske prošlosti i uz pomoć neoliberalnih političara razračunavaju sa spomenicima iz doba kolonijalnog carstva, uključno i s onima koji se odnose na bivšeg premijera Winstona Churchila, dotle apsurd poprima još veće razmjere – do te mjere, da se čovjek zapita, što je, zapravo, ostalo od one Velike Britanije koju smo ranije poznavali?

Jedan od primjera ovog apsurda svakako je i onaj, na kojeg je u petak ukazao Sky News.

Radi se o otvaranju brončanog spomenika svjetski poznatoj švedskoj ekološkoj aktivistici Greti Thunberg, vrijednog 24 000 funti, na sveučilištu Winchester, što bi se trebalo dogoditi ovoga tjedna.

Sindikalni čelnici kritiziraju ovu odluku uprave sveučilišta s pozicije smanjenja broja osoblja i knjižničnih usluga uslijed mjera štednje.

Bijesni su i studenti i njihove udruge Studentski zbor (SU) i Sveučilišni fakultetski savez (UCU).

Predsjednica SU-a Megan Ball izjavila  je: “Kip se počeo raditi 2019. godine, međutim od tada je došlo do smanjenja knjižnica, dvaju programa viška osoblja, a među studentima postoji i kriza mentalnog zdravlja. Pozvali smo sveučilište da razmotri vrijeme otkrivanja i da ga zaustavi; studenti su bijesni i frustrirani.“





Možemo ironično dodati: zašto bi studentima trebale knjige – kip Grete Thunberg zamijenit će 10-ak tisuća svezaka. Inače, Gretin bi kip trebao zamijeniti onaj čuvenog Winstna Churchila – jednog od pobjednika Drugog svjetskog rata. Da njega nije bilo, pitanje je što bi uopće bilo s Velikom Britanijom kakva je sada?

 

 





Komentari

komentar

You may also like