Prvi brod s ukrajinskim žitaricama trebao bi proći kroz Bospor sutra

Prvi brod koji je isplovio iz Odese prema dogovoru o izvozu žitarica proći će u utorak kroz Bospor, prevozeći ukrajinsko žito u Libanon, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture, prenosi Reuters.

Brod je napustio ukrajinsku luku na Crnom moru u ponedjeljak ujutro i uputio se prema Libanonu, prema sporazumu koji je dogovoren između Ukrajine, Rusije, Ujedinjenih naroda i Turske u svrhu izbjegavanja globalne prehrambene krize.

Ukrajina će započeti konzultacije vezano uz pokušaj otvaranja važne luke Mikolajiv ako se dogovor o izvozu žitarica održi u cijelosti, rekao je ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Oko 25 milijuna tona žitarica zarobljeni su u Ukrajini otkad je Rusija pokrenula napad na tu zemlju, spriječivši Kijev od izvoza preko crnomorskih luka koje su ukrajinske glavne izvozne rute. Moskva tvrdi da je za blokadu kriva i Ukrajina koja je minirala luke te da je za tzv. prehrambenu krizu odgovorna, među ostalim, blokada izvoza hrane i gnojiva iz Rusije. Naime, godišnja svjetska proizvodnja žita je oko 800 milijuna tona.

“Nadam se da ćemo, ako ova inicijativa zaživi, uskoro prijeći na pregovore da isto učinimo s lukom Mikolajiv”, rekao je Kubrakov ukrajinskoj televiziji u ponedjeljak. “Brod će sutra proći kroz Bospor, a kasnije se nadamo da će uspješno stići do Libanona”, rekao je Kubrakov.

Bospor je tjesnac koji povezuje Crno more, kojim dominira ruska mornarica, sa Sredozemljem. “Kad se inicijativa pokrene u cijelosti, željeli bismo doseći tri milijune tona izvoza naših poljoprivrednih proizvoda”, dodao je Kubrakov ne navodeći detalje o tome na koji vremenski okvir i rute se to odnosi.





Komentari

komentar

You may also like