Brodovi Haftarove LNA presreli turski brod koji je plovio prema Libiji

Pomorske snage Libijske nacionalne vojske – LNA pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara presrele su turski brod pod zastavom Jamajke, koji je plovio prema luci Misrata na sjevero-zapadu Libije, izjavio je u utork, 8. prosinca, dužnosnik LNA

To bi moglo postati “novo žarište” u libijskom sukobu nakon nekoliko tjedana primirja, izvješćuje Reuters. Turska je glavni sponzor libijske Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), premijera Fayeza Sarraja, koja se proteklih godina bori protiv Haftarove Libijske nacionalne vojske sa sjedištem na istoku Libije.

Glasnogovornik LNA Ahmed al-Mismari izvijestio je da se na teretnom brodu Mabrouka nalazilo 17 članova posade, uključno i devet turskih državljana, kao i kontejneri koji još nisu pregledani. Prema njegovim riječima, pomorske snage LNA zaustavile su plovilo u blizini istočne luke Derna.

Turski izvor, koji je zatražio anonimnost, rekao je za Reuters da je brod prevozio lijekove i druge medicinske potrepštine iz Egipta u Libiju i kako se očekuje da će uskoro biti pušten.

“Pacijenti kojima su hitno potrebni lijekovi čekaju brod u Libiji. Jasno je da tamo nema oružja ili bilo čega drugog zabranjenog”, izjavio je anonimni izvor. “Takvi su napadi pogrešni.”

Haftarove snage možda je ohrabrila pomorska operacija EU IRINI, vojna misija za nadzor oružanog embarga Libiji. Upravo je ona nedavno zaustavila turski trgovački brod, konkretnije – to je učinila njemačka fregata Hamburg, što je razljutilo Ankaru koja je oštro prosvjedovala (o tom incidentu i svemu što se oko toga događa Geopolitika News donosi idući tjedan opširnu analizu.





Podsjećamo: u Libiji su s krajem ljeta bojišnice između dviju glavnih sukobljenih (gore spomenutih) strana gotovo u potpunosti utihnule, nakon što su obje izrazile spremnost za početak pregovora u Švicarskoj. Njihovi su predstavnici 23. listopada u Ženevi postigli sporazum o uspostavi trajnog mira.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za ovaj je sporazum kazao kako „izaziva slabo povjerenje”.

Komentari

komentar





You may also like