Broj Wagner plaćenika raste, a njihovo jačanje ukazuje na podjele unutar ruske vojske

Ruska plaćenička skupina Wagner, koja je do nedavno uglavnom djelovala u “sjeni”, nastavlja se širiti i sada ima “zasigurno oko 50 000” boraca u Ukrajini, piše jutros britansko ministarstvo obrane preko Twittera.

Paralelno s rastom broja plaćenika, vođa organizacije Jevgenij Prigožin postaje “sve hrabriji” u svojoj kritici ruske vojske što predstavlja problem za Vladimira Putin. Privatni plaćenici su znatno uključeni u borbe u Ukrajini i preuzeli su zasluge za nedavni pad Soledara, strateškog grada u regiji Donjecka, devet kilometara sjeverno od Bahmuta.

Prigožin, oligarh milijarder koji je dugogodišnji Putinov saveznik, iskoristio je zauzimanje grada da diskreditira rusku vojsku. Zanimljivo je da se grupa Wagner registrirala kao pravna osoba tek krajem prošle godine, signalizirajući njezino brzo širenje. Prigožin je priznao da je službeno osnovao Wagner tek u rujnu 2022., a u listopadu 2022. otvorio je veliko i upadljivo sjedište u Sankt Peterburgu. No, zanimljivo je da je grupa registrirana za konzultantske usluge, a borbena djelatnost se ne spominje kao djelatnost grupe. To je zbog toga što su privatne vojne tvrtke i dalje zakonom zabranjene u Rusiji.

Grupa se prvi put pojavila u Ukrajini 2014. godine, kada je sudjelovala u aneksiji Krima, piše Newsweek. U siječnju su se pojavila izvješća koja govore da je Wagnerova skupina pribjegavala regrutiranju zatvorenika iz Bjelorusije i Rusije za borbu u Ukrajini. U procjeni ruske ofenzivne kampanje objavljene jučer, Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da se Putin vjerojatno sve više svrstava na stranu protivnika Prigožina u mogućem pokušaju da smanji utjecaj tog “poduzetnika”. Američki think tank primijetio je da se Putin u srijedu sastao s guvernerom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovim, “jednim od Prigožinovih otvorenih neprijatelja” prvi put od ožujka 2022., kako bi razgovarali o ulozi grada u ukrajinskom ratu.

Putin je nedavno ponovno imenovao general-pukovnika Aleksandra Lapina, bivšeg zapovjednika Središnjeg vojnog okruga (CMD), za načelnika stožera ruskih kopnenih snaga, unatoč tome što su Lapina već žestoko kritizirali unutar vojske i drugih snaga sigurnosti. Prigožin, zajedno sa čečenskim čelnikom Ramzanom Kadirovim, kritizirao je novu zabranu ruske vojske vojnicima da nose brade. Viktor Sobolev, umirovljeni general-pukovnik i član ruskog parlamenta, branio je zabranu nošenja brade, pametnih telefona i tableta kao “elementarni dio vojne discipline” u intervjuu za RBC News u srijedu. No, Prigožin je izjave umirovljenog generala nazvao “apsurdnim” i “arhaizmima iz 1960-ih”. Također je rekao da su “brade uobičajene za mnoge muslimanske i pravoslavne borce” i da su osobni elektronički uređaji neophodni za “moderno ratovanje”.

Komentari

komentar





You may also like