Brojne osude poteza izraelskog ministra nakon posjete Brdu hrama. Netanyahu odgodio posjet UAE

“S onima koji upućuju prijetnje postupit će se željeznom šakom.” – kazao je izraelski ministar nacionalne sigurnosti nakon hodočašća muslimanskoj i židovskoj svetinji u Jeruzalemu

U Izraelu, očito, ništa novog i u novoj 2023. godini. Vječni sukobi između Izraelaca i Palestinaca, inspirirani vjerskim sukobima i sukobima za teritorij, koji su se u međuvremenu reflektirali i na ukupne izraelske odnose s brojnim arapskim susjedima i drugim muslimanskim državama, svako-toliko eskaliraju, a kraj im se ne nazire. O tome svjedoči i slijedeća vijest koja bi mogla imati potencijal za nove sukobe i krvoproliće, iako to još uvijek nije slučaj:

Nova izraelska vlada “neće popustiti pred prijetnjama Hamasa”, izjavio je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir pri dolasku na Brdo hrama u utorak ujutro na svoje planirano hodočašće na to jeruzalemsko sveto mjesto, navodi The Jerusalem Post (JP).

“Brdo hrama je najvažnije mjesto za židovski narod”, kazao je ministar u izjavi nakon posjeta tom hodočasničkom mjestu. “Mi [ćemo] zadržati slobodu kretanja za muslimane i kršćane”, naglasio je Ben-Gvir, dodajući da će se “Židovi popeti na planinu” i upozorio: “S onima koji upućuju prijetnje postupit će se željeznom šakom.”.

Kako navodi isti medij, izraelski ministar nacionalne sigurnosti hodočastio je nakon palestinskih prijetnji i konzultacija s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Sam premijer Benjamin Netanyahu na kraju zbog ovog poteza svog ministra neće sljedeći tjedan otići u službeni posjet u Abu Dhabi, u Ujedinjene Arapske Emirate kako je prvotno planirao, izvijestio je u utorak Channel 12, a prenosi JP.

Najava da se posjet neće održati uslijedila je ubrzo nakon brojnih osuda postupka njegovog ministra od strane međunarodne zajednice uključujući i UAE.





Tamo se Netanyahu planirao sastati s prijestolonasljednikom i vladarom Emirata Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, a to bi, ujedno, bio i prvi Netanyahuov javni posjet toj zaljevskoj državi.

Čelnik izraelske oporbe i bivši premijer Yair Lapid prethodno je upozorio da bi takav posjet Ben-Gvira mogao izazvati napetosti u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, kazavši da “koliko god Bibi bio slab, ovaj put mora ustati i reći [Ben-Gviru] da ne posjećuje Brdo hrama, jer će ljudi umrijeti,” rekao je Lapid, a prenosi JP.

U svom prethodnom mandatu koji je završio 2021., Netanyahu je pomogao posredovati i osigurati tzv. Abrahamov sporazum s Trumpovom administracijom prema kojem je Izrael normalizirao odnose s UAE, Bahreinom i Marokom.





U svom priopćenju, UAE je osudio Izrael što je dopustio Ben-Gviru da posjeti to mjesto i “ponovio svoj čvrsti stav o potrebi pružanja pune zaštite za džamiju Al-Aqsa i zaustavljanja ozbiljnih i provokativnih kršenja koja se tamo događaju”.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata “naglasila je potrebu poštivanja skrbničke uloge Jordana nad svetim mjestima i zadužbinama u skladu s međunarodnim pravom i trenutačnom situacijom, da ne treba kompromitirati autoritet Uprave za zadužbine u Jeruzalemu i džamije Al-Aqsa” i pozvao je Izrael “da preuzme odgovornost za smanjenje eskalacije i nestabilnosti u regiji”, piše u utorak The Jerusalem Post.

 

Komentari

komentar

You may also like