Bruxelles želi Mađarskoj uskratiti milijarde iz EU fondova

Europska komisija vjerojatno će preporučiti da se Mađarskoj uskrate milijarde eura novca EU-a ako ocijeni da Budimpešta nije uspjela provesti reforme potrebne kako bi se osigurala zaštita tih fondova od korupcije, doznaje Euronews.

Stajalište Komisije objavljeno je nekoliko sati prije nego što su zastupnici u Europskom parlamentu velikom većinom pozvali na zamrzavanje sredstava EU-a za Mađarsku zbog kršenja tzv. europske vladavine prava s 416 glasova za i 124 protiv rezolucije. Izvršno tijelo EU-a pozvalo je u rujnu da se Mađarskoj uskrati procijenjenih 7.5 milijardi eura iz europskih fondova zbog zabrinutosti oko korupcije. Taj iznos iznosi otprilike 65% sredstava koje je Budimpešta dobila u okviru kohezijskih programa EU. Mađarska vlada, na čelu s desničarskim populističkim premijerom Viktorom Orbanom, mogla bi dobiti novac ako usvoji 17 “popravnih” mjera o kojima je pregovarala Komisija prije 19. studenog. Oni su imali za cilj rješavanje “sustavnih nepravilnosti” u postupku javne nabave, sukoba interesa vladinih dužnosnika i slabosti u istrazi i kaznenom progonu slučajeva u vezi s fondovima EU-a. Budimpešta je poslala potrebnu dokumentaciju do 19. studenog, a ministrica pravosuđa Judit Varga je rekla kako je “vrlo optimistična” da će sredstva biti isplaćena.

No, procjena Europske komisije je da Budimpešta nije ispunila popravne uvjete te su odlučili predmet uputiti Vijeću EU-a. Stoga se očekuje da će zemlje EU-a glasovati o tome sredinom prosinca s kvalificiranom većinom potrebnom za blokiranje isplate. U odvojenom slučaju, Komisija također postavlja uvjete za isplatu 5.8 milijardi eura Mađarskoj u fondovima za oporavak nakon pandemije.

Bruxelles i Budimpešta godinama se sukobljavaju oko pitanja vladavine prava s Mađarskom koja je optužena da zloupotrebljava svoje pravo veta na razini Vijeća kako bi osigurala ustupke. Trenutačno Mađarska blokira usvajanje globalnog poreza na dobit u EU-u koji je prošle godine dogovorilo više od 130 zemalja. Jutros su mađarski predstavnici najavili da će uložiti veto na plan Europske komisije za zajedničko prikupljanje 18 milijardi eura pomoći za Ukrajinu. 

Komentari

komentar





You may also like