Brzi rast opasnog hepatitisa kod djece u Europi, SAD-u, Izraelu

Misteriozni porast teških slučajeva hepatitisa kod  male djece istražuju vlasti diljem svijeta, izvješćuje britanski Reuters.

O istom problemu, koji se odnosi na izbijanje te bolesti u Sjedinjenim Državama,  Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjevernoj Irskoj, … prethodno je izvijestila Svjetska zdravstvena organizacija – WHO. Ona navodi kako se nastavljaju izvješća o slučajevima akutnog hepatitisa nepoznatog podrijetla među malom djecom. Još nije jasno je li došlo do porasta slučajeva hepatitisa ili povećanja svijesti o slučajevima hepatitisa koji se javljaju očekivanom stopom, ali ostaju neotkriveni.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je do 21. travnja 2022. prijavljeno najmanje 169 slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog podrijetla iz 11 zemalja Europske regije i jedne zemlje u regiji Amerike (SAD). Slučajevi su prijavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu uključno i  Sjevernoj Irskoj (114), Španjolskoj (13), Izraelu (12), Sjedinjenim Američkim Državama (9), Danskoj (6), Irskoj (< 5), Nizozemska (4), Italija (4), Norveška (2), Francuska (2), Rumunjska (1) i Belgija (1).

Slučajevi te bolesti zabilježeni su kod djece u dobi od 1 mjeseca do 16 godina. Sedamnaestero djece (otprilike 10%) imalo je potrebu za transplantacijom jetre; prijavljen je najmanje jedan smrtni slučaj, navodi WHO.

Čimbenike kao što su povećana osjetljivost male djece nakon niže razine cirkulacije adenovirusa tijekom pandemije COVID-19, potencijalna pojava novog adenovirusa, kao i koinfekcija SARS-CoV-2, potrebno je dodatno istražiti. Hipoteze vezane za nuspojave cjepiva protiv COVID-19 trenutno nisu podržane jer velika većina pogođene djece nije primila cijepljenje protiv COVID-19. Ostala zarazna i neinfektivna objašnjenja moraju biti isključena kako bi se u potpunosti procijenilo i upravljalo rizikom.

Uz nastavak novih obavijesti o nedavnim slučajevima, barem u Ujedinjenom Kraljevstvu, zajedno s opsežnijim pretraživanjem slučajeva, vrlo je vjerojatno da će više slučajeva biti otkriveno prije nego što se može potvrditi uzrok i provesti konkretnije mjere kontrole i prevencije.





SZO (WHO) pozorno prati stanje i surađuje sa zdravstvenim vlastima Ujedinjenog Kraljevstva i  drugim državama članicama i partnerima.

 

 





 

Komentari

komentar

You may also like