Brzina ruskog povlačenja: Bježanje ili plansko povlačenje?

Brzina protuofenzive ukrajinske vojske u istočnoj regiji Harkova je zbilja zapanjujuća. Više od 30 gradova i sela oslobođeno je od ruskih snaga koje su se povukle prema istoku i pružile malo ili nimalo otpora, kažu analitičari.

“U roku od četiri dana Ukrajina je poništila četiri mjeseca uspjeha ruske vojske koji ju je koštao mnogo žrtava”, rekao je za Al Jazeeru Nikolaj Mitrohin, ruski stručnjak na njemačkom Sveučilištu u Bremenu. Ipak, brzina i lakoća kojom je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu nad područjem koje se nalazi zapadno od ruske granice i sjeverno od separatističke “Narodne Republike Lugansk” otvara dodatna pitanja.

“Rusi nisu ostavili gotovo nikakvo topništvo ili oklopna vozila, a njihovo povlačenje iz dobro utvrđenog područja nije izgledalo kao panični bijeg koji je uslijedio nakon teških borbi, sudeći po video snimkama s tog područja i izvješćima ukrajinske vojske. Postoji samo jedna uska cesta koja povezuje deokupirane gradove Kupjansk i Izjum s ruskom granicom. Ali uz povlačenje, ruska vojska nije ni pokušala zatvoriti tu rutu”, rekao je Mitrohin. Za njega to ukazuje na namjernu odluku Kremlja o napuštanju tog područja. “Rusko ministarstvo obrane donijelo je odluku – koja je očito došla sa samog vrha – potpuno povući snage iz Harkova i iskoristiti raspoložive resurse za zadržavanje položaja u Donjecku, a možda i na granici Luganska”, rekao je Mitrohin. “Ovaj razvoj jako podsjeća na rusko povlačenje iz sjeverne Ukrajine u travnju”, rekao je. Moskva je travanjsko povlačenje iz četiri regije, uključujući Kijev, nazvala “gestom dobre volje”, no ukrajinski dužnosnici i analitičari rekli su da je tada do ruskog povlačenja došlo zbog uvelike pogrešnih procjena i velikih gubitaka u ljudstvu i vojnoj opremi.

Drugi analitičari se ne slažu oko onoga što se dogodilo u regiji Harkova. Povlačenje je uslijedilo nakon raspoređivanja slabo obučenih pripadnika Ruske nacionalne garde i civila koji su prisilno mobilizirani i potjerani na prvu crtu iz separatističkog Luganska i susjednog Donjecka. “Svi su oni bili jako loše obučeni, nisu imali borbenog iskustva, često nisu razumjeli što se događa i zašto uopće moraju riskirati svoje živote”, napisao je ruski obrambeni analitičar Jurij Fjodorov u autorskom tekstu koji je objavila Novaya Gazeta.

Dio ukrajinskih i zapadnih vojnih analitičara tvrdi da je sve više dokaza da zbog teških gubitaka u ljudstvu, Kremlj raspoređuje neobučene zatvorenike koji su namamljeni na prvu crtu bojišnice obećanjima amnestije i isplate za borbu. Između 7000 i 10 000 osuđenika već je regrutirano za borbu u Ukrajini, objavila je u petak na Facebooku Olga Romanova iz ruske skupine za ljudska prava Sidjaščaja.

Bivši ruski plaćenik koji se, navodno, borio u tvrtki plaćenika Wagner je rekao da poraz pokazuje mnogo dublji problem unutar ruskog vrha. “Ovaj prevrat u Harkovu je pokazao kako su naši generali konačno i nepovratno izgubili vezu sa stvarnošću pokazujući potpuni neprofesionalizam i prepuštajući obranu određenih područja takvim postrojbama koje su suštinski slabe”, rekao je Marat Gabidulin za Al Jazeeru. “Rusko ministarstvo obrane kraljevstvo je lažnog izvještavanja i ispiranja očiju”, rekao je Gabidulin, koji se često pojavljuje u medijima.





“Ako danas ili sutra ne dođe do promjena u strategiji specijalne vojne operacije, morat ću se obratiti čelnicima ministarstva obrane i ruskim čelnicima da im ukažem na situaciju”, rekao je Ramzan Kadirov, čelnik Čečenije imenovan od Kremlja čiji vojnici sudjeluju u ratu, a ovo je izjavio u glasovnoj poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

Da povlačenje nije toliko organizirano i planirano kao što rusko ministarstvo tvrdi, dokazuju brojne fotografije i snimke ostavljenog ruskog streljiva, naoružanja, oklopnih vozila i tenkova u Harkovskoj regiji. Samo neke od snimki pokazuju skladišta puna streljivom kod naselja Balaklija, oklopna vozila R-149MA1, BMP-2, BTR-80 i MT-LB. Jedna snimka prikazuje i zaplijenjeni tenk T-72B3 u dobrom stanju. Snimke prikazuju i topničke sustave: 2S3 Akacija 152mm SPG, BM-21 Grad 122mm MRL i samohodne haubice 2S19 Msta-S te 2S19M2 Msta-SM2 ostavljene na ulicama Izjuma, prenosi The War Zone.

Komentari

komentar





You may also like