Bugarska od početka rata tajno isporučuje goleme količine streljiva Ukrajini

Od prošlog proljeća, Bugarska je tajno opskrbljivala Ukrajinu streljivom, pokrivajući otprilike trećinu potreba ukrajinske vojske, prema istraživanju koje je danas objavio njemački Die Welt.

Bugarska vlada ovlastila je posrednike za izvoz tako da streljivo ne ide izravno u Ukrajinu, već prvo u inozemstvo, piše njemački dnevnik. Poljska zračna luka Rzeszow, koja se nalazi 70 kilometara od ukrajinske granice i odigrala je veliku ulogu u isporukama. Korišteni su i kopneni putovi preko Rumunjske i Mađarske. “Prema našim procjenama, otprilike trećina streljiva potrebnog ukrajinskoj vojsci u ranoj fazi rata dolazila je iz Bugarske”, rekao je za medij Kiril Petkov, koji je bio bugarski premijer od prosinca 2021. do kolovoza 2022.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrio Kuleba potvrdio je njemačkim novinama da je Bugarska pružila pomoć. “Znali smo da u bugarskim skladištima postoje velike količine potrebnog streljiva, pa me predsjednik Zelenski poslao da nabavim potreban materijal”, rekao je ukrajinski diplomat. Kuleba je posjetio Sofiju prošlog travnja.

Petkov je rekao ukrajinskom ministru da ni kod njih “nije lako” što se tiče zaliha, ali je obećao učiniti “sve što je u njegovoj moći”. Prema Kulebinim riječima, bugarska vlada nije trebala izravno pružiti vojnu potporu Ukrajini, već se to preko ukrajinskih tvrtki i tvrtki iz zemalja NATO-a. Kako piše Welt, izvoz su sponzorirale UK i SAD.

Komentari

komentar





You may also like