Budući državni tajnik: američko veleposlanstvo ostaje u Jeruzalemu

Budući američki državni tajnik Antony Blinken kazao je da administracija Joea Bidena neće premjestiti američko veleposlanstvo iz Jeruzalema.

Podsjetimo, administracija Donalda Trumpa premjestila je veleposlanstvo 2017. iz Tel Aviva u Jeruzalem te je priznala Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu. Palestinci smatraju Istočni Jeruzalem svojom prijestolnicom te drže da svaki dogovor o dvije države mora uključivati Istočni Jeruzalem u Palestini.

Izrael je zauzeo Istočni Jeruzalem u Šestodnevnom ratu protiv arapskih susjeda 1967.

Republikanski senator Ted Cruz upitao je, na saslušanju pred Senatom, Blinkena slaže li se da je Jeruzalem prijestolnica Izraela te obvezuje li se zadržati američko veleposlanstvo u Jeruzalemu.

“Da i da”, odgovorio je Blinken, prenosi Al Jazeera.

Blinken se također založio za riješenje s dvije države: “Jedini način da se Izraelu osigura budućnost kao židovska, demokratska država, i da se Palestincima da država na koju imaju pravo je putem takozvanog rješenja dviju država”.





Ipak, kazao je da trenutno mogućnost napretka po tom pitanju, u kratkom roku, nije realna.

“Ono što bi bilo važno jest osigurati da niti jedna strana ne poduzme korake koji ionako težak proces čine još izazovnijim”, kazao je Blinken.

Komentari

komentar





You may also like