Budući državni tajnik SAD-a Tursku nazvao „takozvanim saveznikom“

Na saslušanju u američkom Senatu kandidat za budućeg američkog državnog tajnika u Bidenovoj administraciji Anthony Blinken optužio je Tursku da se “nije ponašala kao saveznik” i da će Washington razmotriti potrebu za daljnjim sankcijama protiv Ankare u svezi s nabavom ruskog protuzračnog raketnog sustava S-400 (info: Reuters).

“Neprihvatljiva je ideja da će se naš strateški, takozvani strateški partner, podudarati s jednim od naših najvećih strateških suparnika – Rusijom”, rekao je Anthony Blinken na saslušanju. “Mislim da moramo pogledati utjecaj koji su imale postojeće sankcije, a zatim utvrditi treba li učiniti više.”

“Turska je saveznik, koji u mnogim aspektima ne djeluje kako bi trebao, a ovo je za nas vrlo, vrlo ozbiljan problem i to shvaćamo vrlo ozbiljno”, kazao je Blinken.

Duboke nesuglasice oko turske kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400 glavni je problem kojeg će administracija Bidena imati u djelovanju u turskom smjeru. SAD su nedavno uvele sankcije protiv turske vojne industrije, što je Ankara nazvala „teškom pogreškom“. Osim toga Turska ne želi odustati od spomenutih ruskih raketnih sustava koji su joj potrebni i koje je već platila, dobila i testirala, nakon što joj Obamina administracija prethodno nije željela prodati američke sustave „Patriot“. Ankara je u tom smislu Trumpovoj administraciji, a to isto čini i prema Joe Bidenu, iznosila prijedloge koji bi eventualno mogli biti prihvatljivi po obje strane u smislu otklanjanja američke zabrinutosti da S-400 mogu negativno djelovati na sigurnost zrakoplova 5. generacije F-35 ali ih je Washington uvijek odbacivao. Sukob po tom pitanju za Sjedinjene Države očito predstavlja puno više borbu za svoj ugled u očima saveznika i svijeta nego stvarni sigurnosni problem po pojedine sustave NATO saveza na tlu ili nebu iznad Turske.

Dvije saveznice u NATO-u također se ne slažu oko politike prema Siriji, aktivnosti Ankare oko istraživanja nafte u istočnom Sredozemlju, kao i turske umiješanosti u nedavni rat u Nagorno Karabahu.
 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like