Budući njemački ministar financija promijenio stav o Sjevernom toku 2

Christian Linder, vjerojatni budući njemački ministar financija u koalicijskoj vladi, na čijem se završnom formiranju upravo radi, iz redova Slobodarske demokratske stranke – FDP, čiji je i čelnik, izjavio je kako plinovod Sjeverni tok 2 svakako mora dobiti priliku za rad ako je u skladu s europskim zakonodavstvom i ako se uzmu u obzir interesi Ukrajine i ostalih njemačkih istočnoeuropskih partnera. To je izjavio 19. studenog u intervjuu za medij Süddeutsche Zeitung.

“Predugo je Sjeverni tok 2 deklariran kao isključivo tržišni projekt”, kazao je Lindner. “Očito nije tako”, dodao je predsjednik FDP-a koji je prethodno uvijek imao negativan stav o spomenutom ruskom plinovodu tražeći da se pokretanje istog „zamrzne“ tj. da se na uvede moratorij na njegovu izgradnju, što je povezivao s potrebom poboljšanja ljudskih prava u Rusiji. Međutim, sada je naglasio kako bi projekt ipak trebao dobiti priliku za eksploataciju, iako podložan nizu uvjeta.

Razmišljajući o koracima koje Njemačka može poduzeti s ciljem osiguranja energetske sigurnosti, čelnik FDP-a pozvao je na diverzifikaciju izvora opskrbe. “Želimo proširiti vlastite kapacitete za proizvodnju obnovljive energije,” kazao je i dodao kako bi druga alternativa mogao bi biti uvoz vodika i sintetičkog tekućeg goriva.

 

Komentari

komentar
You may also like