Bugarska neće protjerati ruske diplomate

Bugarski premijer Boyko Borisov izjavio je kako Bugarska neće protjerivati ni ruske diplomate ni njihovo tehničko osoblje iz svoje države.

„U praksi, mi smo pokazali punu solidarnost s Velikom Britanijom. Sada, kao država-presjedateljica Europskom unijom, smatramo kako nam je nužno očuvati kanal komunikacije s Rusijom“, izjavio je Borisov  nakon sastanka bugarskog vijeća sigurnosti na temu „afere Skripal“.

Na čelu bugarskog vijeća sigurnosti je predsjednik vlade, a u njegov sastav ulaze članovi vlade i šefovi sigurnosnih i obavještajnih službi, kao i predstavnik bugarskog predsjednika.

Borisov je također izjavio, kako će bugarski veleposlanik Boyko Kocev, koji je u utorak iz Moskve povučen na konzultacije, u Sofiji ostati još tjedan dana.

Podsjećamo: bugarski državni vrh, osim navedenog, sigurno ima i svoje strateške interese za ne zamjeranje Rusiji. Naime, u analitičkim krugovima koji se bave energetikom, nije tajna, kako se Bugarska i Grčka „natječu“ za dobivanje europske trase plinovoda „Turski tok“,  kojim bi se ruski plin iz čvorišta u Turskoj isporučivao u Europsku uniju (ukoliko ova za to bude imala potrebe). Bugarska je već jednom Rusiji „podmetnula nogu“, kada je pod snažnim pritiskom SAD-a odustala od već ugovorene izgradnje plinovoda „Južni tok“ i „minirala“ cjelokupnu rusku energetsku strategiju za jugoistočnu i dio Srednje Europe,  ali i planove država koje su u taj projekt bile uključene: osim Bugarske, i Srbija, Mađarska i Austrija, s perspektivom priključenja i drugih država.

Šesnaest država EU, kao i SAD, Kanada, Norveška, Ukrajina i Australija, donjele su odluku o protjerivanju ruskih diplomata glede „afere Skripal“. Hrvatska će protjerati jednog ruskog diplomata. Postoje i druge članice EU, osim Bugarske, koje ne žele protjerati ruske diplomate. To su: Austrija, Slovenija, Slovačka, Grčka, Malta, Cipar, Luksemburg i Portugal.
Sinoć je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, kao odgovor na američko protjerivanje 60 ruskih diplomata i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu, odlučilo protjerati 60 američkih diplomata i zatvoriti generalni konzulat te zemlje u Sankt Peterburgu.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like