Bugarska privremena vlada se ponovno okreće Moksvi i razmatra novi ugovor s Gazpromom

Privremena bugarska vlada ne isključuje mogućnost pregovora o novom dugoročnom ugovoru s ruskim Gazpromom, rekao je Elenko Božkov, privremeni zamjenik ministra energetike zemlje, u intervjuu za bugarsku Novu TV.

Postoje raširene sumnje da je privremenu vladu premijera Guluba Doneva odabrao predsjednik Rumen Radev sa zadatkom da Bugarsku vrati pod ruski utjecaj, uključujući i pristajanje na plaćanje ruskog prirodnog plina u rubljima, kršeći sankcije EU-a. Bugarska je većinu svog prirodnog plina dobivala od Gazproma, ali je ruska kompanija krajem travnja zaustavila njegove isporuke jer je bivša vlada na čelu s Kirilom Petkovim odbila početi plaćati u rubljima. Tada je bivši ministar financija Assen Vassilev rekao da Sofija neće pregovarati o novom ugovoru s ruskom tvrtkom, piše Bne IntelliNews.

Nakon toga je Petkovljeva vlada osigurala isporuku 1 milijarde kubičnih metara prirodnog plina iz Azerbajdžana, s isporukom koja bi trebala započeti prije dovršetka plinske veze Grčka-Bugarska, ali to je samo jedna trećina godišnje potrošnje Bugarske. Sada Božokov iz aktualne vlade tvrdi da je sama Bugarska bila odgovorna za obustavu opskrbe Gazproma jer je Petkovljeva vlada odbila platiti plin u rubljima.  Aktualni ugovor s Gazpromom ističe krajem 2022. godine. Sada, međutim, prijelazna vlada Guluba Doneva razmatra da ponovno potpiše dugoročni ugovor s Gazpromom. “Gazprom je opcija”, rekao je Božkov, dodajući da u tome “ne vidi ništa loše”. U međuvremenu su pregovori s Azerbajdžanom, koje je započela Petkovljeva vlada, na pauzi dok novi tim ne sazna što je do sada dogovoreno.

Bivši bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov više je puta nudio pomoć timu nove vlade s informacijama o tome što je učinjeno i kakvi su kontakti uspostavljeni, ali je rekao da mu se dosad nitko iz nove vlade nije javio. Petkov je optužio novu vladu da namjerno odugovlači s izdavanjem posljednjih dokumenata potrebnih da plinski interkonektor Grčka-Bugarska postane potpuno operativan. Nakon što interkonektor bude operativan, Bugarska će moći osigurati sve svoje potrebe za prirodnim plinom bez korištenja opskrbe Gazproma. Dok je pitanje dugoročne opskrbe plinom i dalje neizvjesno, vlada je rekla da će nastojati kupovati plin na spot tržištu kako bi osigurala kratkoročne potrebe Bugarske.

Ivan Ivanov, šef državnog regulatora za vodu i energiju, KEVR, rekao je da će se Bugarska također osloniti na EU kako bi osigurala količine prirodnog plina za zimsku sezonu. Ranije u kolovozu, čelnik državnog opskrbljivača plinom Bulgargaz, Georgi Topchiyski, rekao je da Bugarskoj nedostaje 40% prirodnog plina koji joj je potreban za zimsku sezonu, unatoč tome što je bivša vlada osigurala sedam tankera s ukapljenim prirodnim plinom (LNG). Tankeri, koje je Petkov dogovorio sa SAD-om, će stići ako privremena nova vlada bude osigurala slobodna mjesta za njihov istovar.

Komentari

komentar





You may also like