Bugarska rasporedila vojsku na granicu s Turskom zbog očekivanog priljeva migranata

Osim uobičajenog povećanja aktivnosti oko korištenja tzv. Balkanske rute za migrante s Bliskog i Srednjeg istoka u razdoblju jesen-zima, kada je puno opasnije koristiti uhodane pomorske rute za ulazak u EU, pojačan ulazak migranata sada se očekuje i zbog jačanja nestabilnosti u Afganistanu nakon povlačenja američke vojske iz te zemlje u kolovozu ove godine. Zato pojedine zemlje EU, prije svega one granične, pojačavaju svoje aktivnosti s ciljem suzbijanja ilegalnog ulaska migranata na svoj teritorij. Poljska je, tako, već najavila i gradnju zida na granici s Bjelorusijom zbog sve većeg priljeva migranata kroz tu zemlju nakon potpuno poremećenih političkih odnosa s Minskom uslijed nepriznavanja izborne pobjede Aleksandra Lukašenka i uvedenih sankcija protiv Bjelorusije od strane Zapada.

Nešto drukčiju metodu, ali s istim ciljem, upravo počinje primjenjivati i Bugarska. Ta je zemlja, naime, rasporedila 350 vojnika na granici s Turskom kako bi pomogla svojim policijskim snagama u sprječavanju povećanog priljeva ilegalnih migranata u tu pograničnu zemlju Europske unije. Vijest o raspoređivanju vojnika objavio je v.d. bugarskog ministra obrane  Georgi Panayotov  1. studenog u programu bugarske televizije bTV.

“Vojnici su stigli na bugarsko-tursku granicu kako bi podržali graničare”, rekao je v.d. ministra, dodajući kako je na granici raspoređeno i 40 komada vojne opreme.

Prema podacima bugarskog Ministarstva unutarnjih poslova, od početka ove godine bugarsku granicu s Turskom ilegalno je prešlo više od 6,5 tisuća ljudi, što je čak tri puta više nego u prvih devet mjeseci 2020. godine.

Bugarsko-turska granica duga je 270 kilometara i nalazi se na jednoj od ključnih ruta kojima migranti ulaze u EU s Bliskog i Srednjeg istoka.

Treba podsjetiti kako je i Hrvatska granična država EU i da je isto tako na udaru ilegalnih migranata, prije svega s teritorija Bosne i Hercegovine – zemlje koja ima vrlo ograničene resurse za borbu s tim novovjekim fenomenom koji Europi prijeti posljedicama demografske, kulturološke ali – ne manje važno – i sigurnosne prirode





 

Komentari

komentar





You may also like