Bugarska šalje vojsku na granicu s Turkom i Grčkom zbog migracija

Bugarska je danas objavila da će “ojačati” svoju granicu s Grčkom i Turskom s između 400 i 700 vojnika uslijed zabrinutosti zbog novog vala ilegalne migracije iz Afganistana. Na tim granicama već je raspoređeno tisuću vojnika ranije ovog mjeseca.

“Pritisak na bugarsku granicu je sve veći, što zahtijeva od vlade djelovanje i to upravo činimo”, rekao je ministar obrane Georgi Panajotov. Vojnici će pomoći policiji u “postavljanju prepreka i nadzora”, dodao je. Bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je posljednjih tjedana “povećan migracijski pritisak” na granice s Turskom i Grčkom, prenosi AFP.

Također, slovensko predstavništvo u EU najavilo je sastanak ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu 31. kolovoza baš na ovu temu. Grčka i Turska također pojačavaju nadzor nad granicama. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je 19. kolovoza da Turska nema odgovornost biti “europsko skladište izbjeglica”. Iako je Erdoganova izjava zbilja dehumanizirajuća prema nesretnim ljudima, on ima pravo na zabrinutost jer Turska već zadržava ogroman broj izbjeglica koje žele u Europu, a turski predsjednik smatra da Turska preuzima nesrazmjeran teret migracija. Ipak, Turska od EU već dobiva milijarde eura za zbrinjavanje izbjeglica.

Komentari

komentar

You may also like