Bugarska vlada suočava se s izglasavanjem nepovjerenja

Izglasavanje nepovjerenja u srijedu predstavlja prijetnju za opstanak bugarske vlade i premijera Kirila Petkova, koji je obećao da će se uhvatiti u koštac s korupcijom i zauzeo neobično čvrst stav prema Rusiji, izvještava Reuters.

Petkovova četverostranačka koalicija preuzela je dužnost prije šest mjeseci da bi se ranije ovog mjeseca raspala zbog neslaganja oko proračunske potrošnje i oko pitanja bi li Bugarska trebala otključati pristupanje Sjeverne Makedonije Europskoj uniji.

Zemlja Europske unije sada se suočava s novim krugom političkih previranja i vjerojatno svojim četvrtim nacionalnim izborima od travnja 2021., dovodeći u opasnost milijune eura iz fondova EU za oporavak i njezine planove za uvođenje eura 2024. godine. Zastoj bi također mogao ometati napore Bugarske da osigura stabilan priljev prirodnog plina nakon što je Moskva prekinula isporuku plina toj balkanskoj zemlji – gotovo u potpunosti oslonjenoj na ruski plin – zbog odbijanja Sofije da plati u rubljima.

Govoreći tijekom rasprave o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja u Saboru u utorak, Petkov je apelirao na zastupnike da podrže njegovu vladu usred rastuće inflacije i rata u Ukrajini. “Ova vlada neće dopustiti krađu od bugarskih poreznih obveznika”, rekao je Petkov. “Morate odlučiti – imate stvarnu priliku gurnuti zemlju u političku krizu u vrijeme rata.” Petkov, 42-godišnji diplomac Harvarda, zauzeo je snažnu proeuropsku i pro-NATO poziciju, neobičan stav za zemlju s tradicionalno prijateljskim stavom prema Rusiji. Petkov je u veljači smijenio svog ministra obrane jer je odbio rusku invaziju na Ukrajinu nazvati “ratom”, podržao je sankcije Europske unije protiv Moskve i pristao popraviti ukrajinsku tešku vojnu mašineriju, ali ne i slati oružje u Kijev.

Bivši koalicijski partner ITN napustio je vladu nakon što je optužio Petkova da zanemaruje interese Bugarske i, pod pritiskom EU-a i NATO-a, nastoji ukinuti njezin veto na pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji. Petkov je ustvrdio da će se svaka odluka o vetu staviti na glasovanje u parlamentu i optužio je vodstvo populističke stranke ITN za namjerno ometanje vladinog programa protiv korupcije. Šest zastupnika ITN-a dosad je prebjeglo i obećalo da će podržati Petkova i njegovu nastojanju da se uhvati u koštac s korupcijom, ali vlada još uvijek ima šest glasova manje od 121 apsolutne većine.

Analitičari predviđaju novi krug turbulencija u narednim mjesecima. “Čak i ako vlada preživi glasovanje, teško bi mogla osigurati stabilnu potporu na duži rok”, rekao je Dobromir Zhivkov, politički analitičar Market Linksa. “Prijevremeni izbori vjerojatno su na stolu.”





Prijedlog protiv vladajuće koalicije predložila je oporbena stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova. Godišnja je inflacija u svibnju porasla na 24-godišnji maksimum od 15,6%. Ministar financija Assen Vassilev rekao je da je porast uglavnom posljedica visokih cijena energije i hrane, uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Nove ankete vjerojatno će ići u korist Borisovljevoj stranci GERB, kao i proruskim strankama poput nacionalističkog Preporoda, budući da gospodarski problemi i rat u Ukrajini polariziraju društvo.

 





Komentari

komentar

You may also like