Bugarski ministar energetike: odbijanje plaćanja plina u rubljama bila je greška

Odluka Bugarske da odbije platiti ruski plin u rubljama bila je ishitrena, izjavio je 22. svibnja ministar energetike te zemlje Aleksandar Nikolov u intervjuu za BTV, kazavši da će se relevantno pitanje iznijeti na raspravu s Europskom komisijom (EK). Nikolov je istaknuo kako Bugarska namjerava dobiti komentare o mehanizmu sankcija i utvrditi je li uistinu potrebno odustati od plaćanja u ruskoj nacionalnoj valuti.

“Razina solidarnosti i zajedništva treba biti što viša. Europska komisija jasno je dala do znanja da su plaćanja u rubljama kršenje sankcija. Pitanje je treba li razlikovati korporacije i državne tvrtke”, objasnio je čelnik bugarskog ministarstva energetike, čije riječi prenosi medij Eadaily.

Nikolov je također naglasio kako su Italija i Njemačka prethodno svojim tvrtkama najavile mogućnost otvaranja računa u rubljama za kupnju plina bez kršenja proturuskih sankcija.

EK je 14. svibnja izdala novu uredbu, prema kojoj će europski uvoznici moći nastaviti plaćati ruski plin bez kršenja sankcija uvedenih Moskvi. Izvršno tijelo EU reklo je vladama na zatvorenoj sjednici da one ne sprječavaju tvrtke da otvore račune kod Gazprombanke i da će im dozvoliti kupnju plina u skladu sa sankcijama EU, navodi Eadaily.

Bugarska je 11. svibnja objavila da se sa Sjedinjenim Državama dogovorila o opskrbi LNG-om “po cijenama nižim od Gazpromovih”. Međutim, cijena nije objavljena. Kako je priopćila bugarska vlada, prije toga se premijer Kirill Petko u Washingtonu sastao s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris.

Dana 27. travnja, ruski Gazprom je objavio da je potpuno obustavio isporuke plina bugarskom državnom plinskom operateru Bulgargazu i njegovom poljskom analogu PGNIG-u zbog neplaćanja plina u rubljama. Tvrtka je precizirala da su Bugarska i Poljska tranzitne države. Nakon toga se doznalo da je Poljska počela kupovati ruski plin reversom od Njemačke preko plinovoda Yamal-Europe nakon obustave izravnih isporuka.





Jučer je Varšava objavila kako je raskinula ugovor s ruskim Gazpromom, koji je važio do kraja ove godine, zbog spomenutog poteza ruske energetske tvrtke tj. prekida isporuka plina Poljskoj.

Komentari

komentar





You may also like