Bugarski poduzetnici negoduju zbog prekida dotoka plina i pozivaju vladu da pregovara s Gazpromom

Bugarski poslodavci zahtijevaju od vlade da nastavi dijalog s ruskim Gazpromom kako bi nastavili uvoziti ruski plin, izjavila je potpredsjednica bugarske vlade i ministrica gospodarstva i industrije Kornelija Ninova sinoć, prenosi BNR.

Ministrica se sastala s predstavnicima udruge poslodavaca, koja zastupa 25 000 poduzeća, osigurava 86 posto BDP-a zemlje, proizvode vrijednost veću od 20 milijardi eura i zapošljavaju oko 82 posto radne snage u zemlji. “Svrha našeg sastanka je spasiti bugarsko gospodarstvo i industriju, sačuvati radna mjesta i smanjiti inflaciju. Na temelju rezultata pozivamo vladu da nastavi pregovore s Gazpromom i nastave s isporukom plina prema postojećem sporazumu”, rekla je Ninova. “U međuvremenu, predlažem da Vlada donese odluku zamrzavanja cijene plina na sadašnjoj razini. Trebali bi uvesti dodatne poreze na višak dobiti energetskih tvrtki te nastaviti plaćati pomoć građanima za visoke cijene električne energije”, dodala je.

Valja naglasiti da Ninova dolazi iz proruske Bugarske socijalističke stranke koja je jedna od četiri stranke koalicije. Upravo zbog neslaganja oko politike prema Moskvi, koalicija je pred raspadom. Ninova je najavila da će odgovarajuće prijedloge podnijeti parlamentu na razmatranje. Iznoseći svoje prijedloge, predstavnici organizacija poslodavaca naglasili su da danas nema alternative ruskom plinu i inzistirali da Bugarska ispuni svoje obveze prema Gazpromovom sporazumu o plaćanju prirodnog plina u rubljima. Inzistirali su na tome da “ne namjeravaju dodatno plaćati plin novim posrednicima” koji će se obvezati na opskrbu plinom Bugarskoj, zaobilazeći Gazprom. Prema preliminarnim izračunima, to bi poskupjelo plin za više od 30%. Ranije je bugarski premijer Kiril Petkov više puta naglasio da neće podleći pritisku Gazproma i, sukladno tome, neće dopustiti plaćanje plina u rubljima.

Komentari

komentar

You may also like