Bugarski premijer odgovorio na Putinove optužbe o kočenju plinovoda „Turski tok“

Sinoć smo izvijestili o oštrom upozorenju ruskog predsjednika Vladimira Putina vladi u Sofiji glede navodnog bugarskog svjesnog kočenja ruskog plinovoda „Turski tok“ – preciznije, izgradnje bugarskog plinovoda (od granice sa Srbijom do granice s Turskom) koji bi se na granici s Turskom spojio na drugu cijev plinovoda „Turski tok“, namjenjenu tržištu Jugo-istočne i Srednje Europe (vidi poveznicu ispod teksta).

Danas, 5. prosinca, iz Sofije je stigao protuodgovor. Predsjednik bugarske vlade Boiko Borisov izjavio je kako Bugarska gradi krak „Turskog toka“ strogo prema procedurama Europske unije. „Početak gradnje „Balkanskoga toka“ (to je naziv toga budućeg plinovoda kroz bugarski teritorij) – kraka „Turskog toka“ u Europu – bio je odgođen zbog provedbi obveznih procedura, izjavio je bugarski premijer. „Mi gradimo prosječno 5 kilometara dnevno. Mi smo kasno počeli zato što je bilo nužno završiti mnoge procedure. Bugarska prati europske procedure. Svatko ima pravo na alternativne smijerove“, kazao je Borisov, odgovarajući na rusku prijetnju, da će plin isporučivati Europi zaobilazeći Bugarsku, npr. samo kroz Srbiju (do Srbije ruski plin sada dolazi postojećim starim plinovodima).

Borisov je kazao kako Rusiju ljuti to što je Bugarska postala utjecajna i odana članica NATO saveza i EU. Pritom je dodao kako je „već završena trasa od 140-150 kilometara“ i da će plinovod proraditi do kraja 2020. godine.

Podsjećamo: jučer je Putin u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem izjavio i slijedeće: „Što se tiče mogućnosti sudjelovanja Srbije u tranzitu ruskg plina kroz „Turski tok, da, to je moguće.“

Inače, Srbija je praktički završila izgradnju plinovoda na svom teritoriju, koji je krak spomenutog „Turskog toka“, kazao je jučer Putinu srpski premijer.

Problemi za Srbiju: Putin izjavio kako Bugarska svjesno oteže s priključenjem plinovodu „Turski tok“





Komentari

komentar





You may also like