Bugarski trgovac oružjem o eksploziji skladišta u češkoj Vrbetici 2014.

Bugarski trgovac oružjem Emilian Gebrev izjavio je kako je njegova tvrtka EMCO držala staro oružje, koje nije za prodaju, u skladištu u češkom selu Vrbetice, u kojem se 2014. godine dogodila eksplozija.

“Naša je tvrtka, kao i mnoge druge tvrtke, unajmila skladište u Vrbetici. Tamo smo pohranili staro oružje iz Varšavskog pakta, koje smo nabavili od Češke. Bilo nam je potrebno u našoj proizvodnji. Nije bilo na prodaju”, izjavio je Gebrev u intervjuu za njemački Spiegel.

Također je kazao kako je prvi put čuo verziju o umiješanosti ruskih tajnih službi u eksplozije nakon što su češke vlasti u travnju ove godine podigle optužbe.

“Do ovog trenutka za nas je to bio nejasan incident”, kazao je.

Međutim, ranije je New York Times izvijestio kako je Gebrev priznao da je Ukrajinu opskrbljivao oružjem u jeku sukoba na istoku zemlje 2014. godine, a također je potvrdio da je streljivo čuvao u skladištima u češkoj Vrbetici.
Podsjećamo: Češka je, nedavno, nakon proteka gotovo 7 godina od navedene eksplozije, optužila Rusiju i njene tajne agente da stoje iza nje, nakon čega je protjerala 18 ruskih diplomata iz zemlje. Međutim, sama po sebi, ta je optužba kontroverzna i izaziva polemike u češkim političkim krugovima, tim prije što istraga još uvijek nema niti jedan konkretan dokaz za navedene tvrdnje. Rusija je, s druge strane negirala sve optužbe i protjerala 20 čeških diplomata iz RF kao protuodgovor na navedenu odluku Praga. Osim toga, pojedini ruski analitičari iznose tvrdnje kako je skladište u Vrbetici, kao i niz drugih u Bugarskoj, protupravno korišteno za skladištenje oružja od strane privatnih tvrtki, kao i da je ono krijumčareno radikalnim islamističkim organizacijama na Bliskom istoku pod pokrićem da se radi o sovjetskom oružju kako ne bi izazivalo sumnje tko iza krijumčarenja istog u stvarnosti stoji.

U svakom slučaju, međunarodni skandal, koji je izbio između Praga i Moskve, rezultirao je brzim i dubokim pogoršanjem rusko-čeških odnosa. Moskva je prije desetak dana na svoj službeni popis neprijateljskih zemalja, uz SAD stavila još jedino Češku.

Češki parlamentarac o eksploziji u Vrbetici! Igrali smo ulogu korisnih idiota za Zapad

 

Komentari

komentar
You may also like