Bundestag i većina zemalja EU odbili podržati izjavu protivnika „Sjevernog toka 2“

Čelnici parlamentarnih odbora za vanjske poslove pet zemalja EU, kao i SAD-a, Velike Britanije, Irske i Ukrajine, potpisali su izjavu protiv plinovoda Sjeverni toka 2 i nedavno potpisanog američko-njemačkog sporazuma. Međutim, u većini zemalja EU -a, kao i u Njemačkoj, to nisu učinili.

“Nisam potpisao ovu izjavu jer vjerujem da Njemačka i Sjedinjene Države ne bi trebale više kvariti svoj odnos u borbi za Sjeverni tok 2”, napisao je na Twitteru Norbert Rottgen, šef vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Ranije su predsjednici parlamentarnih odbora za vanjsku politiku pet zemalja iz EU (Poljska, Češka, Litva, Latvija, Estonija), kao i SAD-a, Velike Britanije, Irske i Ukrajine potpisali izjavu protiv ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 i američko-njemačkog sporazuma potpisanog sredinom srpnja nakon dogovora američkog predsjednika Joe Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel tijekom njenog službenog posjeta Washingtonu 16. srpnja.

Pozvali su da se uz njihovo sudjelovanje održe sve daljnje konzultacije o spomenutom plinovodu. Međutim, kako se može vidjeti s popisa zemalja, velika većina država članica EU nije potpisala ovu izjavu, navodi medij Eadaily.

Podsjećamo: sukladno navedenom sporazumu Sjedinjene Države neće zaustaviti ovaj energetski projekt sankcijama, a Njemačka se obvezuje kazniti Rusiju ukoliko ova poželi koristiti energetske izvore kao geopolitičko oružje te namjerava tražiti produženje tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu i nakon 2024. godine. Također, obje zemlje pomoći će Ukrajini u razvoju alternativne energije, uključujući proizvodnju vodika, koju će Europska unija koristiti u budućnosti kao zamjenu za prirodni plin.

Ovaj je sporazum Berlina i Washingtona izazvao bijes u Poljskoj i Ukrajini, a  američki Kongres trenutačno razmatra nacrt zakona koji bi američkom predsjedniku zabranio da sudionicima Sjevernog toka 2 odobri izuzeća od sankcija za financijsku godinu 2022.





 

Komentari

komentar





You may also like