Bundestag se odbio odreći „Sjevernog toka 2“

Njemačka stranka zelenih podnijela je Bundestagu nacrt prijedloga vladi da napusti plinovod Sjeverni tok 2 i revidira svoju politiku prema Rusiji. Nakon sinoćnjeg glasovanja ovaj je prijedlog odbijen.

Zeleni su glasovali „za“, Slobodna demokratska stranka bila je suzdržana, a ostatak zastupnika bio je protiv, javljaju RIA Novosti.

Prijedlog pod nazivom “Prilagođavanje politike prema Rusiji – dosljedno štiti ljudska prava, demokraciju i europski mirovni poredak”, kojeg je Bundestag odbio, predložio je da se apelira na vladu s ciljem njenog priznanja kako plinovodi poput Sjevernog toka 2 nisu potrebni za opskrbu energijom Europske unije i da su štetni su za klimu …

Uz to, jedna od točaka dokumenta bila je posvećena potpori civilnom društvu u Rusiji. Prema autorima prijedloga, njemačka vlada trebala bi se usprotiviti ruskom zakonu o nepoželjnim organizacijama i suprotstaviti se “aktivnosti oligarha” u Europskoj uniji.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako Berlinu “nije potrebna temeljna revizija svoje strategije prema Rusiji“.

Komentari

komentar





You may also like