Bundeswehr napustio Afganistan gdje je poginulo ukupno 59 njemačkih vojnika

Njemačko Ministarstvo obrane najavilo je posljednji zrakoplov s njemačkom vojskom koji je napustio kamp Camp Marmal u Afganistanu, čime je Bundeswehr završio svoju 20-ogodišnju afganistansku misiju, navodi portal tagesschau.de.

Na posljednjem letu bilo je zapovjedništvo jedinica specijalnih postrojbi koje su osiguravale sigurnost kampa u Masari Sharifu. Nakon punjenja goriva u Tbilisiju, zrakoplov je odletio do zračne baze Wunstorf, pokraj Hannovera.

Misija Bundeswehra u Afganistanu rezultirala je pogibijom 59 njemačkih vojnika, od kojih je 35 umrlo u borbi ili kao rezultat napada. Ukupno je u dva desetljeća u toj srednjoazijskoj zemlji boravilo oko 150 000 njemačkih vojnika i časnika, što predstavlja najambicioznije iskustvo sudjelovanja njemačke vojske u nekom oružanom sukobu nakon Drugog svjetskog rata.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer vijest o završetku misije u Afganistanu potvrdila je svojim tvitom iz SAD-a gdje se trenutačno nalazi u posjetu:

„Povijesno se poglavlje bliži kraju. Nakon gotovo 20 godina raspoređivanja, posljednji vojnici našeg Bundeswehra napustili su večeras Afganistan. Trenutno su na putu kući”.

 





Komentari

komentar

You may also like