Burza Hongkonga predložila spajanje s Londonskom burzom – geopolitički aspekti

Londonska burza (London Stock Exchange Group, LSEG) dobila je prijedlog od burze u Hong Kongu (Hong Kong Exchanges and Clearing Limited, HKEX) o ujedinjenju svojih aktiva. Inače, London Stock Exchange Group plc operater je Londonske i Milanske burze, dok je Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX Group) – jedna od najvećih svjetskih trgovinskih platformi, koja je već vlasnik i Londonske burze metala (LME).

U izjavi Londonske burze u svezi ovoga prijedloga, kojega, kako se navodi, nije ona inicirala, vidljiva je njezina vrlo pozitivna reakcija. LSE očekuje kako će u studenom ove godine dioničarima LSEG-a bit će poslan materjal s ciljem odobrenja ovoga posla. U prijedlogu Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX), nudi se pod vrlo povoljnim uvjetima kupnja cjelokupnog dioničarskog kapitala LSEG-a. Uprava Londonske burze će ga razmotriti i nakon toga objaviti dodatnu izjavu.

Odmah nakon ovoga prijedlog dionice Londonske burze LSE skočile su za 6-7%.

Čitav se posao procjenjuje na golemih 36,5 milijardi dolara i ako se uspije realizirati, dioničari LSE za svaku dionicu LSE dobili bi